Markus Jäntti, professor vid Stockholms universitet. Foto: Stockholms Universitet

”Inför olika pensionsålder för rika och fattiga”

Uppdaterad
Publicerad

Eftersom rika och fattiga lever olika länge bör man överväga olika pensionsålder beroende på inkomst. Det menar professor Markus Jäntti vid Stockholms universitet.

– Man kan inte njuta av något alls om man inte lever. Det är den mest basala nyttighet vi har, säger han till SVT.

Markus Jäntti är en av författarna bakom en forskningsrapport som visar att den ökning av livslängd som skett i Sverige har fördelats väldigt olika. Medan män med höga inkomster ökat sin livslängd med sex år, har de med lägre inkomster inte fått samma förbättring.

Och gruppen fattiga kvinnor står helt utanför denna ökade välfärd – deras förväntade livslängd har knappt ökat alls alls på trettio år.

Höjning av pensionsålder slår olika hårt

Just nu finns en livlig diskussion om en höjning av den allmänna pensionsåldern – just för att vi lever längre. Men nationalekonomen Markus Jäntti menar, utifrån den aktuella studien, att en sådan förändring skulle slå hårt mot de som har lägre inkomster. 

– Det är rimligt att folk får åtnjuta sin lagstadgade pension ungefär lika länge efter det att de har pensionerat sig. Eftersom den perioden är mycket kortare för de som har lägre inkomster så tycker jag man kan överväga att höja pensionsåldern för de med högre inkomster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.