Information om brandskydd ska bli flerspråkigt

Uppdaterad
Publicerad

Efter brandolyckan i Rinkeby ser regeringen över hur man kan förbättra informationen om brandsäkerhet och se till att den når alla grupper i samhället.

Utredningen av olyckan pågår fortfarande, men oavsett vad som var orsaken är det tydligt att det behöver göras mer för att se till att informationen når ut, sade försvarsminister Sten Tolgfors (M) vid ett regeringsfika i dag.

Därför har Myndigheten för samhällsansvar och beredskap (MSB) fått en rad tilläggsuppdrag till en pågende utredning om hur lagen om skydd mot olyckor fungerar.

Flerspråkig information

Till exempel ska informationsmaterial till fastighetsägare om bränder i hyreshus finnas på flera språk. Det finns bara på svenska i dag.

En informationsfilm om brandsäkerhet som håller på att produceras ska översättas till fler språk och spridas till föreningar där invandrare är aktiva.

Överrepresentation vid simolyckor

En särskild arbetsgrupp kommer bland annat att se över hur stor invandrares representation vid brandolyckor är.

-Vi har tidigare haft den här diskussionen när det gäller simning, där det visat sig att invandrarbarn är överrepresenterade vid drunkningsolyckor och har lägre simkunnighet. Det är uppenbart att det behövs på fler områden, säger Sten Tolgfors.

Utredningen ska vara färdig den 15 september. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har funnits sedan den 1 januari och är en sammanslagning av Krisberedskapsmyndigheten, Räddningsverket och Styrelsen för psykologiskt försvar.

Hedvig Eriksson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.