Infrastrukturminister Anna Johansson (S). Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) talar ut om Transportstyrelsens IT-skandal

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheters avslöjande om Transportsstyrelsens säkerhetsskandal har infrastrukturminister Anna Johansson duckat för kommentarer, men på en presskonferens kl 10.30 träder hon fram.

Anna Johansson (S) väntas ge besked om Transportstyrelsens styrelseordförande Rolf Annerberg kan sitta kvar på sin post, efter att han hållit tyst om uppgifter som kan skada rikets säkerhet.

Karin Svensson Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott, tycker att Rolf Annerberg har agerat ”omdömeslöst”, och att det är tveksamt om han kan fortsätta som styrelseordförande.

Även Moderaternas försvarspolitiske talesperson anser att förtroendet är i botten.

– Det är ju totalt urholkat förtroende, säger Hans Wallmark till SVT Nyheter.

Sekretessbelagda uppgifter läckta

Skandalen handlar om känslig information som läckt från Transportsyrelsen till utlandet. Förutom att hela det svenska registret över körkort har läckt har även känslig information om broar, tunnelbana, vägar och hamnar i Sverige röjts. Information som kan innebära fara för rikets säkerhet.

Generaldirektören avskedad

Turerna kring Transportstyrelsen började redan i januari. Då lämnade generaldirektör Maria Ågren sitt uppdrag med omedelbar verkan – orsaken uppgavs vara oenighet mellan henne och regeringen.

Den riktiga orsaken till Maria Ågrens avgång avslöjades i juli i år, då det blev känt att hon i hemlighet röjt de sekretessbelagda uppgifterna.

LÄS MER : Skandalen: Detta har hänt

Regeringen var tyst

SVT Nyheter har kunnat avslöja att regeringen kände till uppgifterna, men aldrig informerade utrikesnämnden om IT-skandalen. Utrikesnämnden är det organ som regeringen ska hålla informerad om utrikespolitiska förhållanden som kan få betydelse för riket.

LÄS MER: Löfven visste mer

Rolf Annerberg kände till brotten

Förra veckan blev det också känt att nuvarande styrelseordförande Rolf Annerberg känt till lagbrotten, men att han trots det inte följde upp uppgifterna.

Mikael Oscarsson har KU-anmält både ansvarigt statsråd Anna Johansson (S) och statsminister Stefan Löfven. Han vill att konstitutionsutskottet granskar hur de båda har agerat i ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet