I flera kommuner har man tagit beslut att stoppa fotografering i samband med lucia. Foto: TT

Stopp för bilder på luciatåg

Uppdaterad
Publicerad

Titta gärna – men fotografera inte förskolans luciatåg. Det är policyn som gäller i allt fler kommuner runtom i landet.

Luciatåg på landets förskolor är också en högtidsstund för alla föräldrar. I flera kommuner tas samtidigt beslut om att stoppa eller reglera fotograferingen. Förklaringen är enkel. Barn med skyddad identitet ska inte behöva riskera att komma med på bilder som publiceras bland annat på sociala medier.

Uddevalla kommun till exempel har i år tagit beslut om allmänt fotoförbud. Detsamma gäller Borås kommun där man skickat ut information till föräldrarna: ”Endast personalen fotograferar den dagliga verksamheten”.

”Bra väckarklocka”

Till föräldrar i Örnsköldsvik gick redan inför förra årets firandet ut ett brev där man hänvisade till personuppgiftslagen, PUL.

– Vi fick väldigt lite negativa reaktioner. Många föräldrar tyckte det var en bra väckarklocka, säger förskolechefen Lena Gidlund och fortsätter:

– Vi införde det här för att vi hade barn som var under extrema förhållanden och där man inte på något vis fick röja deras identitet.

Dialog med personalen

Inför årets luciafirande gäller nu följande i Örnsköldsvik:

– Det är ett allmänt fotoförbud och föräldrarna får inte fotografera hursomhelst. Däremot kan de få ta bilder efter en dialog med personalen, säger Lena Gidlund.

På en förskola råder till och med föräldrarförbud.

– Vi har valt att utgå från barnens perspektiv. Vi tror att de får ett minst lika fint firande nu, det blir lugnare och tryggare, säger Linda Nordqvist, tf förskolechef på Hållängetskolan, till SVT Mittnytt.

Föräldern Gabrielle Thorsel, berättar för SVT Mittnytt att hon tycker att beslutet är bra.

– Det blir väldigt jobbigt för barnen, speciellt för de barn vars föräldrar inte kan komma. Det blir nog en påfrestning att se andra barns föräldrar så jag tycker att det är ett bra beslut, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.