Foto: SVT

Inga-Lisa övervann cancern – kämpar för rätten till dödshjälp

Uppdaterad
Publicerad

När Inga-Lisa Sangregorio drabbades av en livshotande sjukdom väcktes tankarna på att själv avsluta sitt liv. Nu arbetar hon aktivt för dödshjälp.

– Det jag led mest av var inte de tuffa behandlingarna utan att jag inte hade någon garanti för att jag inte skulle lida.

För fem år sedan drabbades Inga-Lisa Sangregorio av svår tarmcancer. Trots att hon inte fick något slutligt dödsbud började Inga-Lisa fundera på hur hon skulle kunna avsluta sitt liv i värdighet och utan smärta.

– Jag hade räknat ut att jag skulle hoppa från en båt på natten, när ingen såg och min kropp försvann. Men sen märkte jag efter en operation vad svag jag var. Jag kommer inte klara att köpa biljett och gå ombord och klättra över relingen, tänkte jag.

Hon övervägde också andra alternativ.

– Men sömnmedel som är effektiva finns inte att köpa längre. De som finns i dag tar inte död på en mygga, säger hon.

Ingen laglig hjälp i Sverige

I Sverige kan man i dag inte få laglig hjälp att själv avsluta sitt liv. Det land där möjligheten finns för svenskar som är dödssjuka i cancer eller har nervsjukdomen ALS är Schweiz. Hittills har 18 svenskar betalat stora pengar för tjänsten.

Överlevde sjukdomen

Inga-Lisa Sangregorio övervann cancern och har nu skrivit en bok om sina upplevelser. I dag arbetar hon aktivt för rätten till självvalt livsslut, också kallat dödshjälp, i Sverige.

– Det jag led mest av var inte de tuffa behandlingarna utan att jag inte hade någon som helst garanti för att jag inte skulle behöva lida, som en vän gjorde. Hela hennes sista tid förstördes ytterligare för att hennes läkare inte kunde garantera att hon skulle slippa kvävas till döds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.