Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter ett beslag av narkotika så kan inte tullen inte stoppa fler bilar, förklarar Martin Petersson bitr. gränsskyddschef Tullverket.

Inga tullare på Öresundsbron vid SVT:s besök

Uppdaterad
Publicerad

Tullen ska hitta och stoppa insmugglingen av narkotika och vapen. När SVT var på besök så var det dock obemannat på Öresundsbron, eftersom Tullverket inte har tillräckligt med personal. I Helsingborg hade man bara resurser till att göra ett ingripande det arbetspasset.

Det är en disig torsdag i Helsingborg. Över Öresund kommer färjorna i strid ström, med ny trafik som ska korsa gränsen. Dagtid är det fyra färjor i timmen.

Idag är Tullverkets personal här och kontrollerar, och det ger snabbt resultat. En bil med nederländska registreringsskyltar vinkas in och två personer tas i förvar. När tullarna börjar söka igenom bilen hittar man flera olika narkotiska preparat, bland annat ecstasy, amfetamin och kokain.

Hur ofta händer det här?

– Dagligen, i varierande kvantiteter. Vi håller oss sysselsatta, säger Martin Petersson, biträdande gränsskyddschef på Tullverket i region syd.

”Bara att köra in”

Medan det här tillslaget pågår rullar bilarna förbi utanför. Det finns inte mer personal att tillgå, så ingen gör kontroller.

– Idag är det fyra tulltjänstemän och vi har två gripna och en hel bil att gå igenom och rapporteras. Det är mer eller mindre vad de kommer att göra resten av sitt arbetspass tills de går hem, att hantera det här ärendet. Så nu är det inga tullare ute på själva gränsen, säger Martin Petersson.

Om det kommer en ny bil med liknande last då?

– Ja då är det bara att köra in.

Ont om resurser

Om kontrollerna är glesa i Helsingborg idag så är det än glesare i Malmö. Vid Lernacken kommer en strid ström av fordon över Öresundsbron. Gränspolisen är där, men tullen gör inga kontroller den här dagen. Resurserna räcker inte till för det.

– För tillfället har vi ingen personal på Öresundsbron utan de tulltjänstemännen är i tjänst i Helsingborg idag, säger Martin Petersson.

– Här i region syd har vi idag inte möjlighet att ha verksamhet 24-7 på alla införselorter, för det har vi inte personal till. En bedömning är väl att vi skulle behöva bli runt dubbelt så många för att kunna ha den typen av kontrollverksamhet.

Hur mycket missar nu tror du?

– Tullverket gör en uppskattning att vi tar 5-10 procent av det som förs in.

På Öresundstågen har man däremot folk idag, och där görs flera beslag. Men uppe på bron rullar bilarna på. I hamnarna i Ystad och Trelleborg är det också dåligt med kontroller för dagen.

Samtidigt som tullen ska leta narkotika och vapen så har man också fått i uppdrag att göra utgående kontroller, i jakt på stöldgods som förs ut ur landet. Martin Petersson menar att man kan behöva stryka på foten med andra sysslor i så fall.

Tvingas prioritera

Inne i tullens lokaler bekräftar ett test att det är narkotika, minst 400 tabletter av olika slag. Alkoholsmuggling är en av de saker som prioriteras ned. Medan de andra tullarna jobbar med tillslaget ber gränspolisen Martin Petersson att gå igenom en misstänkt bil. Efter en snabb kontroll får bilen rulla vidare.

– Det var en bil som hade varit i Tyskland och handlat alkohol. Vi har tagit hans uppgifter och upprättat ett underrättelseuppslag på det fordonet, för han är känd sedan tidigare kring misstankar om alkohol.

Han fick ju åka vidare?

– Ja, vi har ingen personal till att hantera det idag.

Så då får han gå?

– Vi har inget annat val, säger Martin Petersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer