”Jag har aldrig gjort ett försök att ta mitt liv men jag har varit väldigt nära i tankarna”, säger Ingela Tornberg som började använda en ny typ av nässpray mot sin depression. Foto: Per Leandersson/SVT

Ingela blev av med självmordstankarna – med hjälp av ny nässpray

Uppdaterad
Publicerad

En tuff uppväxt och traumatiska händelser kan sätta spår. För Ingela Tornberg ledde det till återkommande depressioner under 20 års tid. Varken terapi eller ett tiotal olika antidepressiva tabletter har hjälpt och hon har lidit av återkommande tankar på självmord.

– Jag har aldrig gjort ett försök att ta mitt liv men jag har varit väldigt nära i tankarna. När jag har varit ute och kört så har jag till exempel tänkt att köra ner i en sjö eller in i en bergvägg, berättar Ingela.

Till slut anmälde Ingela sig som försöksperson till ett test med ett nytt läkemedel – en nässpray mot depression. Sprayen innehåller den narkotikaklassade substansen esketamin som är en starkare variant av narkosmedlet och partydrogen ketamin.

Ger ett rus

– Jag ville bli försökskanin eftersom det var mitt sista hopp. Jag ville inte leva i mörkret längre, förklarar Ingela.

Nässprayen ska tas i kombination med ett antidepressivt läkemedel. Eftersom sprayen ger ett rus ska den tas på sjukhus under övervakning av vårdpersonal.

– Ruset kan vara väldigt behagligt, det känns som man svävar. Det var lite flummigt och ruset sitter i ett par timmar.

Sex försökspersoner dog

Nässprayens kritiker menar att det inte finns tillräckliga bevis för att sprayen fungerar eller att den är säker på sikt. De är också oroade över att sex personer i behandlingsgruppen avled i anslutning till testerna.

Ingela kände inte till dödsfallen men säger att hon varken lidit av några biverkningar eller känt någon oro över att delta i läkemedelstestet.

– Jag har aldrig haft någon tanke på att jag skulle bli beroende och har inte heller känt något sug eller abstinens, säger hon.

Efter två års behandling mådde Ingela så pass bra att hon kunde sluta med sprayen. Under det senaste året har hon inte haft några självmordstankar.

– Nu kan jag leva ett normalt liv och slipper mörkret och det känns underbart. Hon tror att det beror på sprayen, men tillägger sedan att hennes välmående kan bero på andra faktorer också – som barnbarnen och hennes hund.

Fakta: Nässpray mot depression

Nässprayen Spravato innehåller den narkotikaklassade substansen esketamin och är till för patienter med måttlig till svår depression som inte har blivit hjälpta av minst två olika antidepressiva läkemedel.

Sprayen ska ges i kombination med behandling med antidepressiva tabletter och tas under uppsikt av vårdpersonal.

Behandlingen med sprayen sker två gånger i veckan under de första fyra veckorna. Om patienten svarar på behandlingen ska den fortsätta i minst sex månader.

EU:s godkännande av Spravato är baserat på data från tillverkaren Janssens kliniska prövningsprogram med fem fas 3-studier, med 1 600 vuxna patienter med behandlingsresistent depression. Som längst var uppföljningstiden drygt ett år.

Nässprayen har biverkningar som förhöjt blodtryck, urinvägsbesvär, yrsel, illamående, trötthet, huvudvärk, försämrad smak, domningar och overklighetskänslor.

Janssen har inte fastställt priset för Spravato i Sverige ännu. Detta sker i förhandlingar med NT-rådet, Rådet för nya terapier. NT-rådets brittiska motsvarighet NICE, the National Institute for Health and Care Excellence, uppger att kostnaden för en genomsnittlig behandling blir 10 554 pund  (ca 129 000 kronor). Därtill tillkommer vårdens kostnader för övervakning i samband med att sprayen tas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.