SVT Nyheters kartläggning visar att skillnaderna i landet är stora när det gäller assisterad befruktning av ensamstående kvinnor. Foto: TT

Svårt få assisterad befruktning – trots ny lag

Uppdaterad
Publicerad

Ensamstående kvinnor har sedan 1 april rätt till assisterad befruktning genom svensk sjukvård. Men trots att det har gått fem månader sedan den nya lagen infördes har många landsting inte ens en kö för ensamstående. Det visar SVT Nyheters kartläggning.

De ensamstående kvinnor som väntat på att få assisterad befruktning via landstinget får fortsätta vänta. Den nya lagen har inte börjat praktiserats mer än i några få landsting. Brist på pengar och sena politiska beslut ligger bakom dröjsmålet.

Kommuner väntar på beslut

SVT Nyheters kartläggning visar att skillnaderna i landet är stora när det gäller assisterad befruktning av ensamstående kvinnor. Tio landsting erbjuder i dag servicen, men av dem är det flera små landsting som remitterar till större landsting som ännu inte har börjat ta emot ensamstående.

I praktiken är det bara fem landsting som har kommit igång: Uppsala, Sörmland, Västra Götaland, Värmland och Gävleborg. Örebro öppnar sin kö 1 september. Resterande väntar fortfarande på politiska beslut eller mer resurser.

Politiskt beslut klubbat i Skåne

Skånes Universitetssjukhus (Sus) har sedan lagändringen vägrat att ta emot ensamstående på grund av att finansiering saknats. Men på fredagen klubbade politikerna i Sjuk- och Hälsovårdsnämnden igenom ett beslut som tvingar Sus att omedelbart öppna kön för ensamstående.

Det politiska beslutet börjar gälla så fort protokollet är justerat på onsdag men om det kommer att innebära att kön praktiskt kan öppna kan inte regionrådet Anders Åkesson (MP) svara på.

Enligt beslutet kommer Sus att få ersättning retroaktivt för de behandlingar som genomförs 2016. För 2017 ska nya pengar tillföras.

Stockholm tar beslut nästa vecka

I Stockholm är trycket stort för att få assisterad befruktning och den intresselista som har upprättats för ensamstående kvinnor har mellan juni och augusti tagit emot 74 anmälningar. De kvinnorna kommer dock att få vänta. Först i januari 2017 räknar man med att komma igång, och då finns det fortfarande en kö att ta hänsyn till, då de ensamstående kvinnorna hamnar i samma kö som par.

– Vi kommer att ta ett antal beslut i nästa vecka, däribland kommer vi att besluta om att anta SKL:s riktlinjer och att det här ska ingå i högkostnadsskyddet, men vi kommer också att behöva lösa hur vi ska finansiera detta och det blir en fråga för budgeten, säger Ella Bohlin (KD), landstingsråd i Stockholm med ansvar för kvinno- och förlossningsvård.

Uppsala redan igång

I Uppsala har processen gått snabbare. Det politiska beslutet togs 22 juni men eftersom Uppsala får remisser från Gävleborg och Sörmland, där beslut togs ännu tidigare så kunde de dra igång med utredningar så gott som med en gång efter att SKL kommit med sina riktlinjer i maj. Nu är fyra kvinnor färdigutredda och väntar på spermadonation.

Den stora skillnaden runt om landet gör att många som vill få assisterad befruktning känner sig oroliga. Föreningen Femmis, en stödorganisation för ensamstående kvinnor som har fött barn eller vill bli gravida, möter många stressade kvinnor.

– De flesta som tar beslutet att skaffa barn på egen hand gör det ganska sent i livet, kanske vid 37 eller 38 års ålder. Då blir den här osäkerheten om hur det ska bli i Sverige ganska stressande, säger Jane Karlsson, styrelseledamot i Femmis.

”Gör det privat i stället”

Själv skaffade Jane Karlsson barn genom insemination i Danmark. Det blev sju resor till Danmark och totalt kostade vård och resor runt 80.000 kronor. Trots det uppmuntrar hon de som vill ha barn snart att inte vänta på byråkratin inom landstingen.

– Om man har möjlighet och råd tycker jag att man ska göra det privat i stället, säger Jane Karlsson.

Stort intresse för privata aktörer

En positiv aspekt för de som kan tänka sig att betala själva är att det nu går att vända sig till en privatklinik i Sverige för assisterad befruktning, dock endast genom inseminering. Än så länge får privatkliniker inte genomföra IVF för ensamstående.

Många kvinnor har redan ha tagit tillfället i akt. Hos IVF Sverige, där sex svenska kliniker ingår, har 18 insemineringar genomförts sedan lagen trädde i kraft och 119 kvinnor är utredda och väntar på befruktning.

– Vi visste att den här lagen skulle komma så vi var redo från och med den första april, säger Suzanne Lindholm, verksamhetschef på IVF-kliniken CuraÖresund.

Däremot kan de flesta privata kliniker inte erbjuda spermier från svenska män utan många samarbetar med danska spermabanker.

Assisterad befruktning

Inseminering: Kvinnan insemineras med donerad sperma vid ägglossning.

IVF (provrörsbefruktning): Befruktningen sker utanför kroppen och det befruktade ägget sätts sedan tillbaka i kvinnans äggledare.

Landsting och regioner som erbjuder:

Uppsala

Gävleborg

Sörmland

Örebro (kön öppnar 1 september)

Värmland

Västra Götaland

Landsting och regioner som inte erbjuder:

Stockholm

Östergötland

Jönköping

Gotland

Skåne (klubbade igenom politiskt beslut 27 augusti och ska komma igång)

Västmanland

Dalarna

Västernorrland

Jämtland Härjedalen

Västerbotten

Norrbotten

Landsting och regioner som erbjuder men som remitterar till landsting som inte är igång:

Kronoberg (remitterar till Skåne)

Kalmar (remitterar till Skåne)

Blekinge (remitterar till Skåne)

Halland (remitterar till Skåne eller Västra Götaland där kön är över två år)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.