Att skippa frukosten ökar risk för hjärtsjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Den som hoppar över frukosten kan få ångra det – utebliven frukost ökar risken att dö i hjärtinfarkt eller annan hjärtsjukdom med 27 procent visar en studie vid Harvard School of Public Health i Boston.

– När kroppen är i fastetillstånd ökar den kolesterolhalten, insulinhalten och blodtrycket, säger Leah E Cahill, forskare vid Harvard School of Public Health och den som lett studien.

Forskarna har undersökt 27 000 män under sexton års tid. Även om man räknar bort faktorer som fysisk aktivitet, sömn, matvanor och vikt så ökar risken dö i hjärtinfarkt eller någon annan hjärtsjukdom med 27 procent om man hoppar över frukosten.

– Om man inte äter på morgonen fortsätter det här fastetillståndet och över tid blir det en påfrestning för kroppen. Det kan orsaka höga kolesterolvärden, diabetes och högt blodtryck, vilket i sin tur kan ge hjärtsjukdomar, säger Leah E Cahill.

Populär bantningsmetod

Fasta är alltså skadligt enligt den här studien. Samtidigt finns det forskare som säger att fasta ger kroppen ökat skydd mot cancer och diabetes, och att banta genom att fasta har blivit mycket populärt, inte minst genom den så kallade 5:2-metoden, där man fastar på ett eller annat sätt två av veckans fem dagar.

Men fasta är inte så hälsosamt som förespråkarna säger, enligt Leah Cahill.

– Det är en ansträngning för kroppen. Jag skulle inte rekommendera det.

Varför har det blivit så populärt att banta genom att fasta då?

– Därför att det får effekt medan man gör det. Men på lång sikt är det inte bra.

Bättre med bacon än ingenting

Det är till och med bättre att äta bacon, som innehåller fett som är skadligt för hjärtat, än att inte äta något till frukost enligt Leah Cahill.

– Det är bättre än inget. Men bacon är inte hälsosam mat.

Vad skulle du göra om du bara fick välja mellan bacon och inget till frukost?

– Haha, det är ingen bra fråga. Den vill jag inte besvara.

Studien har gjorts enbart på män. Nu ska forskarna studera samma sak på kvinnor, men enligt forskarna tyder allt på att riskerna är detsamma för kvinnor som för män.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.