Brister i granskning av svenskt bistånd

Uppdaterad
Publicerad

Varje år skänker Sverige 38 miljarder i bistånd. Men det finns ingen oberoende som granskar hur pengarna används.

En överväldigande majoritet i riksdagen försökte  i november förra året stoppa regeringens planer på att lägga ned myndigheten Sadev som granskade det svenska biståndet på 38 miljarder kronor. Men biståndsminister Gunilla Carlsson (M) körde över riksdagsmajoriteten och drev igenom nedläggningen.

Resultatet har blivit att regeringen  under minst 1,5 år inte har någon egen myndighet som kan kontrollera det svenska biståndet. Den 27 november förra året tog sju partiet i utrikesutskottet ett beslut där de uppmanade regeringen att skyndsamt samråda med riksdagen om en omstrukturering av myndigheten  Sadev.

Anledningen var att regeringen i sin budget avsatt pengar för avvecklingen eftersom man var missnöjd med kvaliteten på arbetet. Istället ville regeringen bygga upp en helt ny verksamhet där en expertgrupp skulle stå för granskningen. Problemet var bara att ett sådant arbete tar tid.

Utskottet skrev därför  att det var viktigt att det inte uppstår något glapp i utvärderingsverksamheten under övergången. Alla riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna föreslog därför att budgeten skulle ändras så att anslaget för att avveckla Sadev skulle tas bort och ersättas med ett nytt anslag som skulle användas för utvärdering av internationellt utvecklingssamarbete.

”Blev förvånade”

– Vi blev förvånade över att regeringen bara några dagar efter att vi tog beslutet ändå valde att lägga ner myndigheten , säger Kenneth G Forslund som är biståndspolitisk talesperson för socialdemokraterna.  Vi tyckte att det var viktigt att Sadev fick fortsätta sin granskning tills  den nya  nya granskningsfunktionen var i gång med verksamheten så att det inte skulle bli  några avbrott.

Men så har det blivit. För den nya kommittén ”Expertgruppen för utvärdering och analys av svenskt internationellyt bistånd håller nu på att bygga upp ett kansli och först nästa år kan de första rapporterna vara klara.

– Jag tycker att det är allvarligt att det nu inte kommer att kunna utföras en oberoende granskning på minst 1,5 år  av biståndsverksamheten, säger Kenneth G Forslund(S).

Men biståndsminister Gunilla Carlsson (M) tycker att regeringen gjorde rätt som genomförde stängningen av Sadev trots ett brett motstånd i riksdagen.

– Ska man köra ett år till för 25 miljoner kronor med ett antal medarbetare som vet att det spelar väl ingen roll vad vi gör för vi ska ändå läggas ned. Det tycker jag är oansvarigt, säger Gunilla Carlsson till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.