Ingen oro för internetkapaciteten i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

När många människor i Sverige förväntas arbeta hemifrån stiger belastningen på internet.

Telia kan se att  trafiken i näten som kopplas till olika online mötestjänster har ökat med 500 procent. Men denna typ av trafik är inte lika krävande som den som kommer igång på helger och kvällar, då Sveriges befolkning börjar streama högupplöst video på tv:n och spelar onlinespel. 

–Vi har som mest trafik på söndagskvällar, det vi ser nu är ett beteende där vardagar dagtid kan jämställas med helger. Men det är fortfarande bara av en tredjedel av trafiken på söndagskvällar, säger Andreas Norman, vice vd för Bahnhof. 

Och bredbandsleverantörerna Stockholms stadsnät, Bahnhof och Telia är samstämmiga när det gäller infrastrukturen för internet i Sverige. 

– Det finns ingen oro för en generell kapacitetsbrist, men vi minimerar alla risker som kan ha påverkan på nätet. Jag känner mig fullt trygg, vi har ett nät i världsklass både vad gäller mobilnät och det fasta fibernätet, säger Staffan Åkesson teknisk chef på Telia.  

Många nya användare på tjänster för onlinemöten

På Microsoft, vars tjänst “Teams” är den största tjänsten för möten och projekt online i världen, har man sett en markant ökning av användare. 

–Globalt sett har tjänsten ökat med tolv miljoner dagliga användare de senaste tolv dagarna. Ökningen har skett i videosamtal, dokumentdelning och i chattverktyget. Även om vi inte har siffror ännu så är vi ganska säkra på att användningen procentuellt är densamma i Sverige, säger Henrik Byström,  chef för affärsområdet Modern workplaces på Microsoft . 

Zoom är ett annat verktyg för onlinemöten som stora delar av Sveriges universitet och högskolor använder sig av. På Visualised som är det företag som handhar den amerikanska tjänsten har man också märkt av en förändring i mängden användare. Viktor Gawor, teknisk chef, talar om en ökning på över 200 procent i antal mötesminuter i Sverige, och i februari mättes totalt sett 16,5 miljarder mötesminuter globalt.  

–Den fysiska mötesplatsen är fortfarande jätteviktig för det sociala, men vi hoppas att folk märker att man kan ta fikapauser med sina kolleger även online, säger Henrik Byström på Microsoft .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.