Foto: TT

Ingen succé för traineejobb

Publicerad

Regeringens satsning på traineejobb för arbetslösa ungdomar har inte blivit någon succé. Ett år efter införandet har totalt 125 nya jobb skapats, skriver Dagens industri med hänvisning till nyhetsbyrån Siren.

Det var i valrörelsen 2014 som S-ledaren Stefan Löfven talade om att skapa 32 000 traineejobb. Men åtgärden har inte slagit igenom. I 257 kommuner har inte en enda arbetslös fått ett traineejobb, skriver Di.

Carina Wickström, chef för Arbetsförmedlingen i Vänersborg, tycker att kraven är för hårda.

-Kriterierna har varit så begränsande. Det krävs att man ska ha varit arbetslös i sex månader, men det är nästan inga ungdomar som går utan jobb så länge, säger hon.

Annica Dahl, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, tar siffrorna med ro och säger till Siren att ”Det finns inget egenvärde i att sätta unga i arbetsmarknadspolitiska åtgärder om de kan få ett annat arbete”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer