Efter att Peter Lundgren polisanmälts för sexuellt ofredande av partikollegan i SD, Kristina Winberg, svarade han med en egen polisanmälan om förtal. Arkivbilder. Foto: Janerik Henriksson / TT och Emil Langvad / TT

Peter Lundgrens förtalsanmälan leder inte till åtal

Publicerad
SD-toppen Peter Lundgrens förtalsanmälan av partikollegan Kristina Winberg leder inte till någon förundersökning. Det enligt beslut av Justitiekanslern.
– Det finns inte tillräckligt starka skäl för ett allmänt åtal, säger justitiekansler Mari Heidenborg till SVT Nyheter.

I maj i år polisanmäldes Europaparlamentarikern (då Sverigedemokraternas toppnamn till EU-valet), Peter Lundgren för sexuellt ofredande av partikollegan Kristina Winberg. Lundgren svarade med att själv polisanmäla Winberg för förtal, en anmälan som hamnade hos Justitiekanslern eftersom det gäller uttalanden i grundlagsskyddade medier. Men anmälan kommer inte leda till något åtal eftersom JK anser att det inte finns skäl att inleda en förundersökning.

– Det ska mycket till för att väcka allmänt åtal. Vi har gjort en helhetsbedömning av bland annat sammanhanget, hur skadligt det varit för den drabbade och hur stor spridningen varit, och vi har beslutat att inte vidta några åtgärder, säger Mari Heidenborg som beslutat i ärendet på JK.

Lundgren kan driva frågan vidare själv

Om Peter Lundgren vill gå vidare i ärendet kan han väcka enskilt åtal och själv driva frågan i domstol. Men för uttalanden som Kristina Winberg gjort i medier som omfattas av lagarna om yttrandefrihet och tryckfrihet är det ansvarig utgivare som ska stå till svars, inte Winberg själv.

– Den som uttalar sig omfattas då av meddelarskydd, säger Heidenborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer