Inget besked om läskskatt

Uppdaterad
Publicerad

Flera ledande forskare efterlyser skatt på läsk, men folkhälsominister Gabriel Wikström (S) vill inte ge ett rakt besked om regeringen är villiga att införa en sådan skatt.

Fetmaforskaren Erik Hemmingsson är drivande i det så kallade fetmainitiativet, som föreslår fem konkreta åtgärder för att hejda den ökande fetman. Ett av forskarnas krav är att Sverige inför skatt på sockersötade drycker. Intäkterna från en sådan läskskatt skulle enligt forskarna kunna användas för att subventionera nyttigare mat. 

Inget besked

När folkhälsominister Gabriel Wikström fick frågan om en läskskatt i Aktuellt, ville han inte ge ett rakt besked på om regeringen är villig att införa en sådan skatt.  

Upprop mot fetma

– Jag tycker att det är intressant att diskutera ett förslag som läskskatt, men om man jämför med alkohol så är de punktskatterna gjorda utifrån ett större sammanhang, säger Wikström 

På frågan om regeringen är beredda att införa skatt på läsk blev svaret att man inte ska utesluta någonting. 

Mer aktivitet

Wikström sade också att vill skolbarnen blir mer fysiskt aktiva under hela skoldagen istället för att införa mer gymnastiklektioner. Enligt ministern är ett problem med fler gymnastiklektioner att de elever som lider av övervikt och fetma inte nödvändigtvis skulle delta på de lektionerna.  

Ministerns besked på frågan om hur regeringen tänker tackla problemet med den ökade fetman svarade ministern att han vill se flera åtgärder, däribland ökad samverkan mellan vården, skolan och idrottsrörelsen och nämnde ett projekt i Finland, där man lyckats få barn att gå ner i vikt som ett exempel.  

–  Regeringen har ju gett i uppdrag till Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket att ta fram en bred palett av åtgärder för att komma åt detta samhällsproblemet, säger Wikström.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upprop mot fetma

Mer i ämnet