Foto: Scanpix

Inget förbud mot sms under bilkörning

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget sms-förbud vid bilkörning. Det meddelar regeringen i en skrivelse till riksdagen, uppger SR:s Ekot.

Riksdagen bad tidigare i år regeringen att utreda frågan om lagstiftning. Men istället för en lagstiftning mot mobilanvändning så föreslår regeringen nu ett förtydligande i trafikförordningen, som innebär att man kan dömas till vårdslöshet i trafiken, skriver Ekot.

– Vårt förslag till riksdagen är att vi inte ska införa ett förbud, däremot använda oss av den kunskap som vi nu har, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M), till Ekot.

”Kortvarig effekt med förbud”

Trafikverket kommer också, enligt regeringens förslag, att få i uppdrag att öka medvetenheten kring riskerna med att använda mobilen medan man kör.

– Det som vi sett är att i de länder där man infört förbud, så är effekten väldigt kortvarig. Kanske redan ett år efter att man infört förbudet är man tillbaka på samma nivå som tidigare, och då har man inte löst problemet, säger Catharina Elmsäter Svärd, enligt Ekot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.