• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Inget pris från kungen – men väl ett samtal

Uppdaterad
Publicerad

Alva Snis Sigtryggsson fick ett kort samtal med kungen. Men han gav ingen förklaring till varför han inte ville dela ut priset som årets miljöhjälte.

I dag var det prisutdelningar på Ulriksdals slott. Men efter att kung Carl Gustaf delat ut ”pandapriset”, för årets miljöbok, klev han ner i publiken när det var dags för Alva Snis Sigtryggsson att få sitt pris.

WWF:s pris för årets miljöhjälte fick i stället delas ut av WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén eftersom kungen valt att inte dela ut priset.

– För mig spelar det ingen roll vem som delade ut priset det viktiga är att frågan uppmärksammades, säger Alva Snis Sigtryggsson.

Samtal med Kungen

Alva Snis Sigtryggsson är distriktsordförande i fältbiologerna på Gotland och fick priset som årets miljöhjälte för sin kamp mot Nordkalks planer på ett kalkbrott i Ojnareskogen. 

Men trots att kung Carl Gustaf inte ville dela ut priset till Alva Snis Sigtryggson fick hon en pratstund med monarken.

– Vi satt vid samma bord och han frågade lite kring Gotland så jag berättade lite om problematiken och varför vi kämpar för det vi gör, säger hon.

Ingen förklaring

Men någon förklaring om varför han inte velat dela ut priset till henne fick Alva Snis Sigtryggson inte.

– Nej han sa att det var ledsamt att det blivit så mycket kontroverser kring det hela men sen var det inte något mer med det.

Samtalet varade i någon minut men Alva Snis Sigtryggson tyckte inte att det var någon vidare speciell upplevelse att prata med kungen.

– Jag tycker inte att det var så speciellt, han är en människa som alla andra, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet