Rött lyse: Bussar står still. Gult lyse: Bussar kan stanna under veckan, senast på lördag när nästa varsel slår ut. Foto: Grafik: Jens Falkman-Lundberg

Busstrejken på väg att spridas

Uppdaterad
Publicerad

Både fack och arbetsgivare i busskonflikten samlade sina avtalsdelegationer i dag, men någon lösning är enligt parterna inte i sikte.

– Nej, anledningen att de är inne är bara att de ska få information om de samtal som pågår, säger Camilla Levin, pressekreterare på Kommunal.

Enligt Kommunal är just nu cirka 1.400 medlemmar uttagna i strejk. Det är bussförare, spårvagnsförare och service- och verkstadspersonal.

Kan utvidgas på lördag

Om ingen lösning nås kommer konflikten att utökas under natten till lördag och då kommer i så fall ytterligare 1.400 medlemmar att tas ut i strejk.

Kommunal har en mycket stor konfliktkassa, totalt handlar det om cirka 2,4 miljarder kronor bestående av finansiella tillgångar – aktier, räntor och fastigheter.

”Vad vi sagt tidigare är att vi i princip kan strejka hur länge som helst, även om vi helst inte vill det”, skriver Kommunals pressekreterare Carin Larsson i mejl till TT.

Slår på flera håll

Konflikten som nu pågått en vecka fortsätter att vålla problem runtom i landet.

I Norrköping ställde konflikten till för Bråvallafestivalen, som inleds i morgon. Många besökare kommer redan i dag, och arrangörerna beslöt att anlita ett privat bussbolag för att transporterar besökare till festivalområdet, något som Kommunal gav klartecken till.

– Om festivalarrangören sätter in extrabussar så anser vi inte att det är strejkbryteri om de går från punkt a till punkt b utan att stanna på vägen, säger Mikael Lundberg, ombudsman på Kommunal region öst

Slut på bensin

I Jönköping slutade stadsbussarna att gå i dag, eftersom servicepersonalen strejkar, vilket medför att bussarna inte kan tankas eller servas.

Stilla står även stadsbussarna i Halmstad sedan i måndags, liksom på flera håll i Stockholm.

I Östersund rullar bussarna ännu, men även där väntas servicepersonalens strejk leda till ett stopp, troligen på fredag, rapporterar Jämtlandsnytt.

Busstrafiken i Gävle kommer också att påverkas sedan ett antal förare lockoutats av arbetsgivaren där.

FAKTA: strejkvarsel i tre steg

Visa

Steg 1 – pågår sedan den 19 juni

Förarna av bussar i Stockholms innerstad, Solna/Sundbyberg, Sollentuna, Södertälje, Umeå och av ersättningsbussarna för Lidingöbanan strejkar.

Steg 2 – pågår sen i måndags

Förarstrejk i Norrköping, Strängnäs, Halmstad och Västerås/Hallstahammar.

Strejk bland servicepersonal i bussgaragen i Jönköping, Gävle och Östersund. Väntas slå igenom och påverka trafiken under onsdagen.

Steg 3 – lördag 29 juni

Utökad strejk i Stockholm samt flygbussarna till och från flygplatserna Landvetter, Göteborg City Airport och Malmö Airport. Dessutom påverkas landsvägstrafiken.

Källa: Kommunal, SL och bussföretagen (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strejk i kollektivtrafiken

Mer i ämnet