Busstrejken avblåst

Uppdaterad
Publicerad

Kommunal och Bussarbetsgivarna är överens. Ett nytt avtal ska minska oron för anställda vid entrepenörsbyten och skapa bättre arbetsförhållanden.

– Det känns fantastiskt bra, vi har gjort en riktigt bra överenskommelse med bussarbetsgivarna, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström till SVT Nyheter.

Även avtalssekreteraren Lenita Granlund är nöjd med det nya avtalet.

Strejk i kollektivtrafiken

– Det här är en helomvändning. Konflikten har gjort att vi kunnat nå framgångar men också att arbetsgivarna förstått hur viktiga de här frågorna är för våra medlemmar.

Nu kommer alltså bussarna åter att börja rulla runt om i landet, efter åtta dagars strejk. Det är något som även Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppson är glad för.

– Vi har tryckt på knappen nu, så busstrafiken kommer igång så snart det går, säger han.

Vill skapa förutsättningar för branschen att växa

En av Kommunals största frågor har varit anställdas villkor vid entrepenörsbyten. När upphandlingar har gjorts och trafik lämnats över till nya aktörer har det inneburit otrygghet för de anställda som inte garanteras att arbeta kvar efter att bytet skett.

Det som kommer att hända nu är enligt Lenita Granlund att aktörerna, i god tid innan det nya företaget ska ta över trafiken, ska förhandla om frågor som rör de anställda.

Då får man titta på vilka behov det nya företaget har av att nyanställa. Det kan vara så att det nya företaget har egen personal som ska följa med i bytet och att vissa har företräde enligt lag eller vill ha högre anställningsgrad.

– Därefter får man kolla på personalen som blir kvar från det överlämnande företaget. De ska i första hand erbjudas anställning, säger Lenita Granlund.

Ska minska oron

Att minska oron vid upphandlingar är något som även Peter Jeppsson tar upp som en av de viktiga punkterna i avtalet som nu träffats.

– Företagen ska tänka på personalen vid upphandlingar. Det är en överenskommelse för att minska oron, säger han till SVT.

En nämnd kommer att tillsättas för att kontrollera att det nya avtalet efterföljs och att de nya villkoren vid upphandlingar fungerar som de ska.

Vill tacka resenärerna

Lenita Granlund berättar att man från Kommunals sida upplevt ett stort stöd från allmänheten som drabbats av strejken. Hon vill tacka de tålmodiga resenärerna som haft förståelse för att en strejk varit nödvändig.

– Det här hade inte skett per automatik. Det krävdes en konflikt och den har gett resultat.

Det nya avtalet i korthet:

Det nya avtalet som träffats löper över tre år – mellan 1 juni 2013 och 30 september 2016

Det innebär bland annat en nämnd som ska kontrollera personalens anställningssäkerhet vid entreprenörsbyten, att lägstalöner införs för alla yrkesgrupper och att medarbetarnas inflytande över schemaläggningen ökar.

Korta matraster får inte vara regel och arbetsgivarna går in och täcker under längre tid upp med pengar vid föräldraledighet.

Lönen höjs även med 1732 kronor under avtalsperioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejk i kollektivtrafiken

Mer i ämnet