Inget stopp för Eritrea-skatt

Publicerad

Försöket i riksdagen att förbjuda Eritreas ökända indrivning av skatt från svensk-eritreaner misslyckades.

Regeringspartiernas ledamöter i justitieutskottet gav det inte sitt stöd.

En del svensk-eritreaner betalar frivilligt, men många vittnar både i Sverige och andra länder om att diktaturens indrivning, via dess ambassader, sker med hot och utpressning.

FN kräver slut

FN:s säkerhetsråd har slagit fast att skatteindrivningen måste upphöra. Utskottet anser dock att om den sker med olagliga metoder är det ett fall för åklagare och polis. Någon ny lagstiftning behövs inte, anser utskottet.

Två som motionerat om ett förbud är Fredrik Malm, utrikestalesman i FP, och den svensk-eritreanske riksdagsmannen Arhe Hamednaca (S). Den senare tror att de diplomatiska ansträngningarna för att få den i Eritrea fängslade journalisten Dawit Isaak fri ligger bakom.

– Jag tror att Alliansen är gisslan i den tandlösa, tysta diplomatin som inte fungerar mot en regim som inte fattar vad diplomati betyder. De vågar inte ta det här steget mot Eritreas ambassad och regering. Diktaturen får nu grönt kort för att driva in en skatt som finansierar olika terrororganisationer, säger Arhe Hamednaca.

”Får betala”

– Tiotusentals svensk-eritreaner får nu betala för att Alliansen inte vågar stå upp mot en diktatur som förföljer sina medborgare i ett annat land.

Han påpekar att flera andra länder, såsom Kanada, Tyskland och Storbritannien pressat eritreanska ambassader för att stoppa skatteindrivningen.

En åklagare lade i december ned en utredning om skatteindrivningen i brist på bevis. Att rättssystemet skulle kunna hantera den ger Arhe Hamednaca inte mycket för:

– Nästan ingen vågar anmäla. Det här är en regim som ägnar sig åt flyktingspionage, det vet alla.

I en FN-rapport från i somras fastslogs att Eritrea stödjer bland andra den somaliska al-Qaida-anknutna gerillan al-Shabaab.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.