Inlåsta imamer överklagar beslut

Uppdaterad
Publicerad

Tre av de totalt sex män med kopplingar till muslimska samfund som har tagits i förvar för att utvisas överklagar utvisningsbesluten, uppger deras advokater för Ekot.
En av männens advokat kallar anklagelserna för vaga och allmänt hållna.

– Det är väldigt svårt att försvara sig mot dem och lagstiftaren har ju gett Säpo en oerhörd makt här att diktera villkoren i en process som är allt annat än rättssäker, säger Joakim Johansson, som företräder en av imamerna, till Sveriges Radio Ekot.

Säpo grep sex personer under våren med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll (LSU). Migrationsverket har, på begäran av Säpo, fattat beslut om utvisning i fem av de sex fallen. Samtliga sex män har starka kopplingar till svenska muslimska samfund och flera av dem har varit verskamma som imamer.

Deras advokater har tidigare kritiserat rättsprocessen och kallat den för osäker.  Jan Jonsson, imamen från Umeås försvarsadvokat, säger till SVT att nu är det upp till regeringen att bedöma om migrationsverkets beslut ska upphävas.

–  Vi förnekar de saker som lagts min klient till last av Säpo, även om man inte skulle lyssna på min klients förklaring så är anledningarna som lagts fram inte tillräckliga för ett utvisningsbeslut, säger Jonsson.

Säpo har kommenterat händelserna med att myndigheten har intensifierat sitt arbete mot vad man kallar extremistmiljöer och hänvisar till lagstiftningen.

– Nu använder vi den i ett antal konkreta fall som handlar om personer i den våldsbejakande islamistiska miljön där vi menar att de här personerna genom sitt sätt att förkunna och sprida motivation till radikalisering har lyckats och att det har gett påverkan på andra sätt att följa deras uppmaningar, säger Säpochefen Klas Friberg till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex muslimska ledare utvisas

Mer i ämnet