Inreseförbudet till Sverige förlängs till 15 juni

Publicerad

Under en presskonferens meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att inreseförbudet till Sverige förlängs till den 15 juni.

EU-kommissionen uppmanade nyligen medlemsstaterna att förlänga det tillfälliga förbudet mot icke nödvändiga resor.

”Situationen är fortfarande ömtålig i Europa och i världen”, skrev kommissionen.

Coronapandemin

Den svenska regeringen förlänger nu inreseförbudet. Det gäller till den 15 juni. Det första svenska inreseförbudet infördes den 17 mars och förlängdes därefter en gång.

– Det här är en exceptionell åtgärd och vi hoppas att förbudet blir kortvarigt, sa statsminister Stefan Löfven (S) då.

Frågor och svar om inreseförbudet

Vad innebär förbudet?

Att icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz stoppas tillfälligt. Svenska medborgare omfattas inte av inreseförbudet.

Varför införs förbudet?

För att mildra effekterna av coronaviruset.

Finns det undantag?

Ja. Undantag från inreseförbudet görs för bland annat EU-medborgare och deras familjemedlemmar om syftet med inresan är att återvända till sitt hem. Även utländska medborgare som har särskilt angelägna behov eller som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige undantas.

Går det fortfarande att söka asyl i Sverige?

Ja, det gör det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet