Stefan Löfven höll presskonferens på torsdagen och berättade att inreseförbudet förlängs. Foto: Ali Lorestani/TT

Inreseförbudet förlängs med 30 dagar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen förlänger inreseförbudet med 30 dagar, meddelar statsminister Stefan Löfven (S), på en presskonferens. – Det här är en exceptionell åtgärd och vi hoppas att förbudet blir kortvarigt, säger han.

Den 17 mars fattade regeringen ett tillfälligt beslut om att stoppa icke nödvändiga resor till Sverige från länder huvudsakligen utanför Europa. Syftet var att mildra effekterna av coronavirusets utbrott och att minska smittspridningen.

Hoppas på kortvarigt förbud

Regeringen beslutar om att förlänga inreseförbudet med 30 dagar. Det kommer att gälla fram till den 15 maj. Svenska medborgare omfattas inte av förbudet och till exempel hälso- och sjukvårdspersonal, forskare, diplomater och vissa säsongsarbetare som har en nyckelfunktion inom livsmedelsproduktion kan vara undantagna från förbudet.

– Det här är en exceptionell åtgärd och vi hoppas att förbudet blir kortvarigt, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Enligt polisen har ungefär 60 personer stoppats vid gränsen sedan inreseförbudet började gälla.

Löfvens uppmaning till svenskarna

På torsdagens presskonferens sa statsministern att man får vara beredd på att rekommendationer och restriktionerna som införts kan komma att gälla i månader.

– Det är ännu alldeles för tidigt att lätta på restriktioner och rekommendationer. Trots att solen skiner och du avstod din påskresa, så är det inte läge att fira första maj. Håll kvar tanken på att det här inte handlar om dig, utan om allas väl och ve. I resten av våra liv kommer vi komma ihåg våren 2020 som den tid vi alla delade bördorna och gjorde uppoffringar för varandra.

Vad innebär förbudet?

Att icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz stoppas tillfälligt. Svenska medborgare omfattas inte av inreseförbudet.

Varför införs förbudet?

För att mildra effekterna av coronaviruset.

Hur länge gäller förbudet?

Det kommer att gälla åtminstone fram till den 15 maj.

Finns det undantag?

Ja. Undantag från inreseförbudet görs för bland annat EU-medborgare och deras familjemedlemmar om syftet med inresan är att återvända till sitt hem. Även utländska medborgare som har särskilt angelägna behov eller som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige undantas.

Går det fortfarande att söka asyl i Sverige?

Ja, det gör det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.