Mikael Damberg (S) presenterade i dag de nya åtgärderna. På bilden syns även förödelsen efter en sprängning vid ett flerfamiljshus på Östermalm i Stockholm, januari 2020. Foto: Henrik Montgomery/TT, Tomas Oneborg/SvD/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regeringen vill skärpa straffen för vapenbrott ytterligare

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill införa nya åtgärder mot kriminella nätverk, meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S). Enligt ett nytt lagförslag ska straffen för innehav och smuggling av illegala vapen och explosiva varor skärpas.
– Kampen mot gängvåldet är långsiktig och den pågående pandemin har inte avstannat arbetet mot kriminella nätverk, säger han.

Straffen för innehav och hantering av illegala vapen och explosiva varor har skärpts flera gånger under de senaste åren. De nya förslagen är en del i regeringens 34-punktsprogram med åtgärder mot kriminella nätverk.

– Fler brott ska ses som grova eller synnerligen grova, samtidigt som maximistraffen höjs. Tanken är att de här åtgärderna ska träffa de kriminella nätverken särskilt hårt, säger Damberg.

Enligt det nya lagförslaget ska fler typer av vapen och explosiva varor bedömas som särskilt farliga. Det gör att fler vapenbrott och brott mot tillståndsplikten för explosiva varor kan betraktas som grova, vilket i sin tur kan ge längre fängelsestraff.

Långsiktigt arbete

En annan åtgärd är att maximistraffet för de grövsta brotten höjs från sex till sju års fängelse. Dessutom kommer vapensmuggling och smuggling av explosiv vara bli egna brott, vilket ger betydligt strängare straffskalor än vanliga smugglingsbrott, enligt Damberg.

Regeringen menar att det i dag finns ett stort behov av att ändra lagen för dessa brott.

– Vår utgångspunkt är att vi bör se lika strängt på smuggling av vapen och explosiva varor, som vi i dag ser på innehav av dessa, säger Damberg.

Rätt till avlyssning

Damberg tillägger att straffskärpningen för smugglingsbrott har en annan viktig effekt.

– Vid grov vapensmuggling eller smuggling av explosiva varor kommer tullen ha rätt till olika tvångsåtgärder, som till exempel hemlig avlyssning, vilket tullen inte har haft tidigare vid dessa typer av brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.