Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) menar att stödet till avhoppare behöver bli mer effektivt och samordnat på nationell nivå. Foto: Janerik Henriksson/TT, Tomas Oneborg/SvD/TT

Regeringens åtgärd mot gängvåldet – tar fram nationellt avhopparprogram

Uppdaterad
Publicerad

Polisen, Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse och Socialstyrelsen ska ta fram ett nationellt avhopparprogram för personer som vill lämna sitt kriminella liv. Programmet ska vara mer kunskapsbaserat, effektivt och samordnat. Det meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Beslutet om ett nationellt avhopparprogram är en del av det så kallade 34-punktsprogrammet mot gängkriminalitet.

Regeringen menar att en viktig åtgärd för att förebygga och bekämpa brottslighet och våld är att fler personer får det stöd de behöver för att lämna dessa miljöer. Stödet ska komma från samhället.

– Vi behöver göra mer för att motivera människor att hoppa av och stötta dem som är beredda att ta steget att lämna grov kriminalitet bakom sig, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

”Mer effektivt”

I dag är det respektive kommun som bestämmer om de har ett avhopparprogram eller inte. Det nya avhopparprogrammet ska i stället vara nationellt.

– Det finns flera fungerande verksamheter i landet redan idag, men stödet till avhoppare behöver bli mer effektivt och samordnat på nationell nivå, säger Morgan Johansson.

Johansson säger att bostadsorten inte får vara avgörande för om avhopparen ska få något stöd.

Stödet fördubblas

Regeringen vill därutöver fördubbla bidraget som Polismyndigheten fördelar till avhopparverksamhet, från fem miljoner kronor till tio miljoner kronor per år.

– När vi angriper gängkriminaliteten gör vi det brett, med både brottsbekämpning och brottsförebyggande åtgärder. När polisen nu tar exceptionella krafttag mot gängbrottsligheten svarar vi samtidigt med att dubblera stödet till verksamheter som hjälper individer att lämna de kriminella gängen, och införa ett nationellt avhopparprogram, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Kriminalvården kommer att ansvara för samordning av att ta fram programmet. Det ska redovisas till regeringen den 1 december 2020, med en delredovisning den 15 april 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.