Foto: SVT Forum

Mikael Damberg (S): Reglerna för ordningsvakter ses över

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen anser att regelverket för ordningsvakter är föråldrat och tillsätter nu en utredning som ska modernisera systemet. Bland annat ska den två veckor korta grundutbildningen ses över. Utredningen är en del i regeringens 34-punktsprogram mot gängbrottslighet.

I 34-punksprogrammet ingår bland annat att polisen får möjlighet att läsa krypterad kommunikation, obligatorisk häktning för fler brott och en slopad straffrabatt för unga vuxna som ägnar sig åt upprepad grov brottslighet. Förhoppningen är att åtgärderna ska stävja gängkriminaliteten.

Under tisdagen presenterade Mikael Damberg en utredning av regelverket kring ordningsvakter, ett system som i princip har fungerat på samma sätt i 40 år.

– Samhället såg helt annorlunda ut på den tiden. Vi har ett behov av att se över regelverket i grunden, säger Mikael Damberg.

Mikael Damberg konstaterar att jobbet som ordningsvakt är krävande och komplext.

– Många ordningsvakter möter hot, våld och annan brottslighet. För att utföra sin uppgift på bästa möjliga sätt har man rätt att utföra vissa polisiära befogenheter i dag. Men det ställer också krav på ordningsvaktens lämplighet och framför allt på den utbildning som ordningsvakter ska ha, säger han.

Ska se över grundutbildningen

I dagsläget är grundutbildningen för att bli ordningsvakt två veckor. Detta vill regeringen förändra.

– Med den komplexa verklighet som ordningsvakter har måste man ställa sig fråga om det här verkligen är en rimlig grundutbildning? Jag personligen tycker att utbildningen behöver bli längre, säger Mikael Damberg.

Utredningen ska ledas av justitierådet Agneta Bäcklund och man ska även se över vilka platser ordningsvakter ska få tjänstgöra på, lämplighetsprövningen av personal hos bevakningsföretagen och vilka befogenheter ordningsvakter ska ha.

– Ordningsvakter ska inte och kan inte ersätta polisen men deras arbete är ett viktigt bidrag till det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet, säger Mikael Damberg.

Resultatet av utredningen ska presenteras senast den 21 maj 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.