Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill att polisen ska kunna göra fler husrannsakningar i förebyggande syfte för att stoppa gängkriminaliteten. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Regeringen: Ska bli lättare att göra husrannsakan

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli lättare för polisen att göra husrannsakningar kopplat till kriminella gängmiljöer. Det sa inrikesminister Mikael Damberg (S) när han på tisdagen presenterade att regeringen tillsätter en utredning som är kopplad till 34-punktsprogrammet mot gängkriminaliteten.

– När en skjutning har skett vet vi att risken för en ny skjutning i samma område är större. Att hitta vapnen hos de inblandade gängen är en kritisk del att få stopp på i våldspiraler. Det är de här våldspiralerna som vi vill kunna ge polisen nya verktyg att kunna komma åt, sa inrikesminister Mikael Damberg, (S) på en presskonferens på tisdagen när han presenterade nyheten.

Nuvarande lagen restriktiv

För att försöka komma åt gängkriminaliteten vill regeringen undersöka möjligheterna att i brottsförebyggande syfte tillåta polisen att göra husrannsakan.

– Lagen är restriktiv när det gäller att husrannsakan i brottsförebyggande syfte. Rikspolischefen har efterfrågat nya regler att lättare kunna utföra husrannsakningar kopplat till kriminella gängmiljöer, sa Mikael Damberg.

Utredningens uppdrag

Regeringen tillsätter därför nu en utredning för att klargöra polisens nuvarande möjligheter till husrannsakan utanför förundersökningar, bedöma vilka nya möjligheter till husrannsakan som är förenliga med mänskliga rättigheter och lämna förslag som utökar polisens möjligheter till husrannsakan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer