Regeringen: Nytt uppdrag till myndigheter för att stoppa explosioner

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterade, i samband med ett besök på Nationellt Forensiskt Center, ett nytt uppdrag för sex myndigheter i syfte att stävja den senaste vågen av sprängningar.

– För regeringen finns ingen viktigare fråga just nu, sa statsministern under onsdagens presskonferens.

Efter den senaste tidens sprängningar har regeringen prioriterat upp frågan om att stävja gängkriminalitet och tillgången till explosiva ämnen.

– För regeringen finns ingen viktigare fråga just nu, sa statsministern under onsdagens presskonferens.Statsministern presenterade tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg, ett nytt uppdrag som ska gälla för sex myndigheter, bland annat Polismyndigheten och Tullverket och där syftet är att gemensamt hantera tillgången till explosiva varor.– Vi behöver stärka och utveckla det operativa samarbetet mellan myndigheter, öka kunskapen kring ursprung, införsel, utformning och hantering av explosiva varor som innehas och används i kriminella sammanhang, sa Mikael Damberg under presskonferensen.Dialog och stopp av illegal införselUppdraget ska även innefatta en dialog med branschen som drabbas av kriminella som vill få tag på explosiva ämnen, och därför behövs enligt regeringen en dialog för att förbättra kontroller och inspektioner inom explosivområdet.– Vi behöver också förhindra illegal införsel och tillverkning av explosiva varor, då vi ser att en del av sprängmedel som används kommer från andra länder, sa Damberg.Hela uppdraget kommer att påbörjas imorgon för myndigheterna; Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, Tullverket, Försvarsmakten och Totalförsvarets forskningsinstitut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.