Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriminologen: ”Det är väldigt förnedrande” Foto: Polisen, SVT

Insatser mot skuldsatta kriminella – beslag för 50 miljoner kronor på två år

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 50 miljoner kronor i utmätta tillgångar. Det är resultatet av de senaste två årens riktade insatser från bland annat Kronofogden och polisen mot kriminellas tillgångar.

Klockor, kontanter, smycken och bilar finns bland beslagen. Pengarna kommer delvis gå till brottsoffer.

Arbetet har intensifierats sedan Kronofogden för tre år sedan tillfördes extrapengar öronmärkta för brottsbekämpning. Insatserna sker flera gånger i veckan runt om i landet.

Förutom i krogmiljöer görs beslag även i samband med olika trafikkontroller och vid olika gränspassager.

– Förra året utmätte vi bland annat 1,3 miljoner kronor i en resväska och en klocka för en halv miljon en natt på Öresundsbron, Johannes Paulsson, verksamhetsutvecklare hos Kronofogden.

Planerade tillslag

Ingen insats sker slumpmässigt utan föregås av en gemensam planering där Kronofogden och polisen delar information om de skuldsatta personer som Kronofogden utrett och söker efter.

2020 inbringade samverkansinsatserna 25,1 miljoner kronor i utmätta tillgångar hos kriminella och 2021 uppgick det utmätta beloppet till 24,3 miljoner kronor. Pengar som framförallt går till de skadestånd som de kriminella är skyldiga sina brottsoffer.

– Att slå mot de kriminellas tillgångar är både en viktig och effektiv del av brottsbekämpningen, säger Johannes Paulsson vid Kronofogdemyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.