Johannes Paulson verksamhetschef på Kronofogdemyndigheten. Foto: SVT

Kronofogden slår hårdare mot kriminellas lyxvaror

Publicerad

Nu får Kronofogden 65 miljoner kronor extra – för att jaga kriminellas lyxvaror. Det ska leda till att fler brottsoffer kompenseras.
– Vi är där som en liten haj och hugger åt oss en liten del av det här så att brottsoffren kan få tillbaka sina pengar, säger Johannes Paulson verksamhetschef på Kronofogdemyndigheten.

Kriminella har ofta höga skulder till Kronofogden. Det kan röra sig om bland annat skatteskulder, böter och skadestånd till brottsoffer.

Men trots det kan samma kriminella ibland skylta med ett liv fyllt med lyxvaror. De kör runt i dyra bilar och bär guldsmycken. Det hoppas nu Kronofogden kunna ändra på.

”Står på Öresundsbron”

Med ett tillskott på 65 miljoner kronor ska myndigheten nu arbetare aktivare med att slå till mot just kriminella.

– Vi står nere på Öresundsbron vid tillfällen som vi har fått fram genom underrättelsearbete. Vi står där när de här personerna passerar, får hjälp att stoppa dem och kan då utmäta, säger Johannes Paulson verksamhetschef på Kronofogdemyndigheten.

Han visar upp två guldringar som nyligen utmätts från en kriminell person. Båda är värda över 100 000 kronor.

– Och direkt när vi har sålt dem så går pengarna till brottsoffer. Det känns bra! säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer