Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten reda ut vindrutefenomenet: ”Minnet är inte alltid pålitligt.” Foto: SVT

Insektsdöden – myt eller verklighet? Experterna reder ut

Uppdaterad
Publicerad

Många minns att det brukade fastna mängder av insekter på bilrutan om somrarna – och menar också att fenomenet inte sker i samma utsträckning i dag. En del forskare befarar att detta är ett tecken på att flera insekter håller på att utrotas – men Mats Jonsell, etnomolog vid SLU, vill dock invänta mer säker data.

Minnet är inte pålitligt alla gånger, säger han.

I Sverige pågår intensiv forskning för att ta reda på hur det egentligen står till med småkrypen. Oavsett vad det omdiskuterade vindrutefenomenet egentligen bevisar kan man med nuvarande kunskaper se att insektsstammarna verkar minska med ungefär tio procent per decennium.

Enligt Tomas Roslin, professor i insektsekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, sker det som en konsekvens av att mänskligheten brukar allt större delar av jordens yta.

Det blir mindre livsmiljöer och resurser. Vi har helt enkelt trängt undan dem, säger Roslin.

Det minskande antalet insekter tros leda till att andra insektsberoende arter och blommande växter avtar. Det finns studier om visar att fågelbestånd och blommande växter minskat i samma takt om insekterna. 

  Insekterna är den olja som får jorden att gå runt, minskar mängden olja i motorn finns det risk att den kärvar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Insekterna är oljan som världen att gå runt”, säger Tomas Roslin, professor i insektsekologi vid SLU. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.