Så här ser ett meddelande ut som en användare av Instagram fått efter att kontot blockerats. Foto: SkärmdumpVisa alla (3)
Visa alla (3)

Instagram kastar ut användare under 13 år

Uppdaterad
Publicerad

– Mitt konto har raderats nyligen, jag är så ledsen, skriver Elias i ett mejl till SVT efter att alla hans Instagram-bilder försvunnit. Jag hade 1000 följare och nu är allt borta. Jag är jättearg på Instagram.

De senaste dagarna har många Instagram-användare i Sverige fått sina konton spärrade. I vissa fall får användarna uppge sin ålder, i andra fall uppmanas de styrka sin ålder med ID-handlingar.

Flera har rapporterat att instagram har börjat spärra konton för personer som tjänsten antar är under 13 år. Spärrningarna sammanfaller med tidpunkten för att det nya användaravtalet träder i kraft, som harmoniserats med Facebooks avtal, efter att nätverksjätten köpte upp fotodelartjänsten i fjol.

De rapporter vi fått in gäller svenska användare och än så länge finns inga nyheter om saken på engelskspråkiga nätnyhetssajter. Vi ska fortsätta forska i frågan under tisdagen och mer info kommer.

Kräver foto-ID som pass eller körkort

Till höger kan man se ett exempel på det meddelande som vissa användare av Instagram fått efter att deras konto spärrats.

-Min dotter har fått sitt instagramkonto spärrat och fått denna uppmaning, säger Björn Sveen till SVT. Hon är 12 år och 9 månader så hon kan ju inte skicka in en bild på sitt pass för att styrka att hon är 13, inte för att jag skulle låta henne mejla upp en bild med så känsliga uppgifter.

I brevet uppmanas användaren ladda upp ett foto av ett giltigt ID, där bara körkort och pass accepteras. Har man inte något sådant uppmanas man att ta en kopia på sitt födelsebevis tillsammans med sitt ”skol- eller jobb-ID-kort”. Men alla svenska 13-åringar har inte dessa handlingar.

Webbkonsulten Niclas Deeped Strandh har skrivit om ämnet här.

SVT har kontaktat Facebooks svenska talesperson som lovat att återkomma i ämnet, samt Instagrams presstjänst.

Har du eller ditt barn fått ditt konto spärrat – och i så fall på vilket sätt? Hör gärna av dig till SVT och berätta!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer