Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Foto: TT

Inte troligt att S stödjer MP-förslag om ensamkommande barn och unga

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Att Miljöpartiet skulle få med sig Socialdemokraterna på en ny lag som innebär att fler ensamkommande ska få uppehållstillstånd är inte troligt.
Allt pekar på att det bara blir ett symboliskt slag i luften.
I sämsta fall skapar förslaget falska förhoppningar hos alla de ensamkommande som i dag väntar på besked om de får stanna i Sverige eller inte.

Elisabeth Marmorstein

Elisabeth Marmorstein

Politikreporter

Kravet på en amnesti för ensamkommande barn och unga har så här långt varit den stora stridsfrågan på Miljöpartiets kongress. Inför risken att bli överkörda av ombuden presenterade partiledningen i morse en kompromiss.

Det laddade begreppet amnesti finns inte med, istället ska alla de unga som kom 2015 och fått avslag på grund av att de fyllt 18 år, få en ny prövning där de ska bedömas som barn. Även de som väntar på beslut och hunnit fylla 18 år, ska bedömas i enlighet med den ålder de hade när de kom till Sverige, är tanken.

Och partikongressen beslutade nu i kväll att de som efter en ny prövning får ett ja ska få ett permanent uppehållstillstånd, detta efter ett krav från ungdomsförbundet.

Därmed slapp partiledningen ett kongressbeslut om en amnesti men chansen att få med sig Socialdemokraterna på kravet om en ny asylprövning är också mycket liten. S-kongressen i början av april ställde sig bakom regeringens restriktiva migrationspolitik och sade blankt nej till en amnesti för ensamkommande.

LÄS MER: Så ska MP kompromissa om amnesti för ensamkommande

Vill inte lyfta frågan på dagordningen

Ett skäl till Socialdemokraternas motstånd är att man inte vill göra något som riskerar att få upp migrationsfrågan på dagordningen igen.

Den har nu halkat ner på en tredjeplats på listan över väljarnas viktigaste frågor, efter sjukvård och skola, och att nu signalera en mer generös hållning i flyktingpolitiken skulle öppna för förnyad debatt och försök från Moderaterna att återigen plocka poäng på flyktingfrågan.

Socialdemokraterna vill istället visa att regeringen har hanterat migrationskrisen, lagt den bakom sig för att fokusera på annat som välfärdssatsningar och lag och ordning. Skulle regeringen ändå, mot förmodan, lyckas enas om en ny asylprövning för de här ungdomarna är möjligheterna att få en sådan lagstiftning genom riksdagen mycket små.

Det här är miljöpartisterna högst medvetna om och det betonas också mycket tydligt i partistyrelsens kompromiss. ”En sådan tydlighet är viktig för att inte skapa förväntningar som blir svårt att infria” skriver man. Risken är ändå stor att det är just sådana förhoppningar man skapar.

TV: Se Miljöpartiets historia från åttiotalet till nutid

Många kommer redan ha lämnar Sverige

Ska man vara lite elak kan man säga att Miljöpartiet nu har hittat ett sätt att två sina händer och säga: Det är ju inte vårt fel att de här ungdomarna mår så dåligt. Vi vill ju att de ska få stanna, det är de andra partierna som är inhumana.

Den beskrivningen skulle förstås inte miljöpartisterna hålla med om. De menar att de är viktigt att visa vad Miljöpartiet står för, trots de realpolitiska hindren.

Förslaget från partistyrelsen innehåller dock andra bekymmer. En lagstiftningsprocess tar tid, inte sällan ett år, och om ett år kommer de allra flesta av de cirka 16.000 ensamkommande som nu väntar på beslut redan ha fått besked om de får stanna i Sverige eller inte.

Många av dem kommer redan att ha lämnat Sverige. Andra kommer att ha gått under jorden i förhoppning om en ny, mer gynnsam asylprövning. Förslaget innebär också en risk för att de redan långa handläggningstiderna på Migrationsverket skulle öka när dessa ungdomars beslut ska prövas igen. Det är för övrigt ett av språkröret Gustav Fridolins argument mot en amnesti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.