Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

MP vill ge unga ensamkommande ny chans

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet vill ge ensamkommande unga som kom till Sverige 2015 en ny chans att få stanna i Sverige permanent.
Partiet vill också att asylsökande inte ska skickas tillbaka till Afghanistan just nu.

– Det är väldigt likt en amnesti. Alla ensamkommande som kom 2015 och fortfarande har skyddsskäl ska få stanna och få permanenta uppehållstillstånd, säger Rebecka Forsberg, ombud för Grön Ungdom, som står bakom förslaget som vann över partistyrelsens mindre långtgående förslag.

Falska förhoppningar

Miljöpartiets kongress sade ja till att partiet ska verka för att ensamkommande unga som kom till Sverige 2015 och har fått avslag på sin asylansökan på grund av att de hunnit fylla 18 år under den långa handläggningstiden, ska få en ny möjlighet till prövning för permanent uppehållstillstånd.

Inför kongressen drev många miljöpartister på för en amnesti för ensamkommande unga, men det sade kongressen nej till.

TV: Se MP:s historia

Partistyrelsen var emot en amnesti med hänvisning till att det skulle väcka falska förhoppningar hos de asylsökande, eftersom ett sådant förslag knappast går igenom riksdagen.

Men det blir heller inte lätt att få riksdagen att ge ensamkommande unga en andra chans.

Kompromissförslag föll

Partistyrelsen hade lagt fram ett kompromissförslag, men det förlorade med röstsiffrorna 128–121 mot Grön Ungdoms mer långtgående förslag. Partistyrelsens förslag handlade om att ge möjlighet till en ny prövning, men det sades ingenting om det skulle handla om tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd.

LÄS MER: Fridolin om tappet: ”Tuffa siffror”

Under 2015 kom 35.000 ensamkommande barn till Sverige, många av dem i övre tonåren. Hade de fått sin asylansökan prövad med mer normala handläggningstider hade de bedömts som minderåriga och haft större möjligheter att få stanna. Om de skulle få en ny prövning vill MP att deras ansökningar ska prövas utifrån den ålder de hade när de kom till Sverige.

Runt 18.000 har redan fått besked om de får stanna eller inte, men många väntar fortfarande på beslut och många kommer att hinna fylla 18. Exakt hur många som berörs av MP:s förslag kan partiet inte säga.

LÄS MER: Inte troligt att S stödjer förslaget

Rörelsen ”Vi står inte ut” har drivit kravet på en amnesti för ensamkommande flyktingbarn och tolkar MP:s kongressbeslut som en seger för den linjen.

– Det står att de ska få permanenta uppehållstillstånd, säger talespersonen Kinna Skoglund.

Så för er är det en amnesti?

– Vi tolkar det så och vi kommer att driva det så. Vi är väldigt glada och vi har mer än halva MP med oss och hela Grön ungdom med oss. Det är en stark kraft. Vi är väldigt glada. Det är ett stort steg, säger Skoglund.

Fler förslag för mer generös asylpolitik

MP-kongressen sade även ja till att driva flera andra förslag för en mer generös asylpolitik. Partiet vill till exempel att man ska kunna ansöka om familjeåterförening samtidigt som man söker asyl och inte behöva vänta på asylbeskedet först

LÄS MER: MP vill se fixrum för droganvändare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer