Hultqvist: Att bygga militär förmåga tar tid

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en påtaglig risk för en väpnad konflikt i Östeuropa. Moderaterna anser därför att Försvarsmakten behöver mer pengar nu, men Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) menar att det inte är brist på pengar – utan tid. I söndagens Agenda debatterade S, M, V och SD om försvarets resurser.

Rysslands upptrappning kring Ukraina skapar oro och det säkerhetspolitiska läget i Europa är spänt. 

– Hotbilden mot hela Europa har ökat, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).  

Moderaterna menar att situationen innebär att Försvarsmakten behöver mer pengar akut.   

– Vi måste öka tempot. Vi måste snabbare kunna växla upp tempo i försvarsreformer. Det går rätt så snabbt att bygga upp en snabbare förmåga och det är helt avgörande, säger Pål Jonsson Moderaternas försvarspolitiske talesperson.

”Vi måste vara hederliga”

Peter Hultqvist svarar att det redan finns tillskott på 90 miljarder kronor planerade fram till 2025. Men det går inte snabbt att utveckla och förstärka försvaret – även om mycket pengar satsas, enligt ministern.  

– Vi ska inte ge intrycket av att vi är på väg att göra saker eller öppna upp för sådant som dramatiskt förändrar situationen. Vi måste vara hederliga nog att beskriva sakförhållanden: Att bygga militär förmåga tar tid. Att rasera den går väldigt fort.

SD vill stärka alla sektorer

Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson Hanna Gunnarsson ser ingen ökad militär hotbild mot Sverige, utan menar att de civila hoten är de mest allvarliga. Vänsterpartiet vill inte satsa mer pengar på försvaret, utan på exempelvis sjukvård och skola. 

Markus Wiechel (SD) som är ledamot i utrikesutskottet menar att hotbilden mot Sverige definitivt har ökat och vill därför tillföra mer resurser till alla sektorer inom Försvarsmakten. 

Hultqvist: Kan stå inför kris om några veckor

M, SD, C, KD och L vill att regeringen ska kalla in till försvarsberedningen – det forum där Sveriges regering och de politiska partierna i riksdagen samråder om Sveriges säkerhets- och försvarspolitik med syftet att nå en bred enighet.  

Försvarsminstern menar att det finns viktigare saker att fokusera på i nuläget än försvarsberedningen. 

– Man ska inte överdriva effekten utav att vi nu skulle kalla in en försvarsberedning, för nu kanske vi måste koncentrera oss på att själva, och tillsammans med våra samarbetspartners, se hur vi samverkar i en krissituation. Det är det jobbet som pågår nu. Och den krisen kan vi stå inför om några veckor.

Se hela debatten i SVT:s Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.