Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
CUF:s ordförande Ida Alterå vill inte se Centerpartiet i en socialdemokratisk regering. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Intern kritik mot Annie Lööfs utspel

Uppdaterad
Publicerad

Centerledaren Annie Lööf får nu intern kritik för sitt utspel om att partiet efter nästa års val kan tänka sig att regera tillsammans med Socialdemokraterna. Partierna står alldeles för långt ifrån varandra politiskt, säger ordföranden för partiets ungdomsförbund (CUF), Ida Alterå.

– Det är inte aktuellt för oss (CUF) att Centern ska sätta sig i en socialdemokratiskt ledd regering, säger Ida Alterå.

Hon tillägger att naturligtvis är det bra om partiet kan samarbeta både höger- och vänsterut, men att därifrån gå till en gemensam regering är steget alltför långt.

– Vår politik ligger väldigt långt ifrån deras (socialdemokraternas).

”Beredda att sitta i regering med både (M) och (S)”

I en intervju med Expressen säger Annie Lööf att Centerpartiet inte att ingå i en ny, borgerlig regering så länge Moderaterna är beredda att budgetförhandla med Sverigedemokraterna.

– Man kan inte samtidigt budgetförhandla med Centerpartiet om man också budgetförhandlar med Sverigedemokraterna, säger hon.

Annie Lööf uppger också att partiet siktar på att åter bli ett regeringsparti efter valet nästa år och att man kan tänka sig regeringspartner både till höger och vänster.

– Vi är beredda att sitta i regering med både Socialdemokrater och Moderater. Det som styr oss efter nästa val handlar om vilka centerpartistiska politiska områden som vi får igenom, hur de andra partierna ställer sig till samarbete med ytterkanterna och valresultatet.

”Vi ska gå till val som en liberal kraft”

Ida Alterå tror dock att det är många centerpartister som håller med henne om att en invit till Socialdemokraterna inte är en bra strategi inför riksdagvalet 2022.

– Vi ska gå till val som en liberal kraft och sen försöka få genomslag för vår politik, säger hon.

– Det kan man göra i en oppositionsroll och vi ska inte vara rädda för det om det är så valet faller ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer