– Nazister får inte ges möjlighet att öppet marschera med symboler som kränker andra grupper i det svenska samhället, säger Robert Singer, vice ordförande i World Jewish Congress. Foto: TT

Internationell oro för ökande antisemitism i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige måste göra mer för att stävja den växande antisemitismen i landet. Det anser en av den judiska världskongressens högsta representanter som besökte Sverige i går.

– Situationen är alarmerande, säger Robert Singer, vice ordförande i World Jewish Congress, som under sitt besök i Sverige träffat bland annat ministrar och polischefer.

Reagerar på nazistdemonstration

Med stigande oro har den judiska världskongressen följt utvecklingen i Sverige de senaste åren. Allt färre judar vågar öppet visa sin trostillhörighet av rädsla för trakasserier, något som ökat i takt med att allt fler människor med rötter i Mellanöstern flyttat hit.

Judiska världskongressen har tidigare uppmanat regering och civilsamhälle att markera hårdare mot trakasserierna men under gårdagens besök handlade kritiken främst om den nazistiska demonstrationen i Göteborg i september – en demonstration som sammanföll med judarnas heligaste dag, Jom kippur.

”Räcker inte med samtal i slutna rum”

– Nazister får inte ges möjlighet att öppet marschera med symboler som kränker andra grupper i det svenska samhället. Det här måste man ta tag i via lagstiftningen, säger Robert Singer.

– Jag hade bra diskussioner med några av de svenska ministrarna men det räcker inte med samtal i slutna rum. Politikerna måste offentligt ta avstånd mot den utveckling vi ser.

”Bra och konstruktivt samtal”

– Vi hade ett väldigt bra och konstruktivt samtal med Robert Singer, säger justitieminister Morgan Johansson (S). Han var angelägen om att våra kontakter ska fortsätta och vi informerade honom om att vi tänker se över lagen om hets mot folkgrupp och ordningslagen.

– Den svenska regeringen tar nu viktiga steg i rätt riktning, säger Robert Singer. Vi passade på att berömma Sverige för hur polisen hanterade demonstrationen i Göteborg.

– Men regeringen gör inte tillräckligt, tillägger han. Att människor är rädda för att bära judiska symboler offentligt är något som inte få borde förekomma i ett land som Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer