Charlotta Friborg, programchef och ansvarig utgivare, SVT Riksnyheter. Foto: Stina Stjernkvist/ SVT

Internationellt reportersamarbete avslöjar ny spionskandal

Uppdaterad
Publicerad

USA har fått hjälp av Danmark att spionera på svenska toppolitiker och höga tjänstemän. Det avslöjar SVT, Danmarks Radio och flera andra internationella medier i ett samarbete.

Under flera månader har ett reporternätverk med journalister på SVT, danska DR, norska NRK, de tyska medierna NDR, WDR och Süddeutsche Zeitung samt franska Le Monde arbetat med avslöjandet. Det här är ett av många exempel på avslöjanden som är möjliga tack vare skickliga grävande journalister och ett starkt internationellt samarbete.

I korthet visar avslöjandet att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA fritt ska ha haft tillgång till att övervaka internettrafiken via danska fiberkablar. Danmark är knutpunkt för fiberkablar till Sverige, Norge, Storbritannien och Tyskland.

”Toppolitiker och höga tjänstemän”

Det som nu avslöjats gäller år 2012 och år 2014. Det är toppolitiker och höga tjänstemän i Sverige, Norge, Danmark och Tyskland som målinriktat utsatts för kartläggningen av NSA. Vilka de svenska politikerna är vet vi inte. I Tyskland är det bland annat förbundskansler Angela Merkel som blivit avlyssnad och reaktionerna där är kraftfulla.

Avslöjandet bygger på en hemlig dansk utredning med kodnamn ”Dunhammer” inom den danska underrättelsetjänsten som den danska försvarsministern har tagit del av utan att informera Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist. Vilka politiska och diplomatiska efterspel som kommer av avslöjandet återstår att se.

”Grävande journalistik helt avgörande”

Avslöjandet gör några saker tydliga. Grävande journalistik är helt avgörande för att det som makthavare försöker dölja ska komma till allmänhetens kännedom. Demokratin behöver medier med starka muskler för det tar tid att göra avslöjanden av den här kalibern. Internet gör länder mer och mer sammankopplade och uppenbart är att reportrar behöver samarbeta över nationella gränser.

Jag är stolt över att SVT Nyheters internationella samarbeten och lovar att vi fortsätter gräva – både i egen regi och i samarbeten med andra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.