TT drog tillbaka falsk nyhet

Uppdaterad
Publicerad

TT gick på ett bluffmejl om intrång.

Kl 10.30 idag skickade nyhetsbyrån TT ( som servar merparten av landets medier med nyheter) ut en artikel om att fredsaktivister tagit sig in i lokaler som tillhör Inspektionen för strategiska produkter (ISP) i centrala Stockholm. I artikeln citerades en intervju med generaldirektören på ISP, Christer Ahlström.

Men vid lunchtid stod det klart att något var fel med texten, för TT drog tillbaka den:

”Texten IspintrångNV, som sändes vid 10.30, dras tillbaka och får inte publiceras i någon form. Texten, som bygger på felaktiga källor, har rättats på linan och i webbtjänsten TT Online.”

Flera medier publicerade

Men då var skadan redan skedd, flera redaktioner, även SVT, hade vidarepublicerat den felaktiga historien.

Magnus Persson, nyhetschef på TT, förklarar vad som hänt:

– Vi fick ett pressmeddelande från ISP, där de berättade att det var en grupp personer som tagit sig in i deras lokaler, att polisen har hjälpt till att kasta ut dem. Då ringde vi upp generaldirektören på ett telefonnummer som stod pressmeddelandet och pratade med honom. Han sa inga uppseendeväckade saker utan bekräftade händelserna i stort. Sedan ringer vi polisen som bekräftade att något sorts intrång hade skett.

ISP ringde TT

– Därefter blev vi uppringda av presstjänsten på ISP som sa att vi på TT inte alls pratat med deras generaldirektör.  Pressmeddelandet var falskt och vi hade pratat med en annan person. Men pressmeddelandet var proffsigt skrivet och det såg trovärdigt ut.

Men såg ni inte på mejlets avsändare att det inte var från ISP?

– Nej det var ju det, det går inte att se utan det såg ut att komma från ISP.

Men har det varit ett intrång överhuvudtaget på ISP?

– Ja korrekt är att det var någon sorts intrång, det bekräftade både polis och ISP när vi sedan pratade med dem. Men det var inte alls så allvarligt som det framstod i pressmeddelandet.

Men hur kunde ni tro att ni pratade med generaldirektören när ni inte gjorde det?

– Ja det kan man fråga sig. Det var en trovärdig person som svarade och vi trodde att det var den personen. Vi märker just nu att vi befinner oss i en miljö där många falska pressmeddelanden skickas ut. Detta har hänt tidigare att vi har förmedlat nyheter som visat sig vara bluffar.

Källkontroll

Men vad säger det om TT:s rutiner för kontroll av källor?

– De är inte tillräckliga. Vi måste göra mer där. Det här är inte acceptabelt att vi kan bli lurade på det här viset.

Vad tror du ligger bakom de här upprepade blufförsöken?

– Jag vet inte, många tycker säkert att det är kul att luras, andra kanske har politiska skäl. Sen bidrar det kanske att det är tekniskt möjligt numera att skicka ut falska trovärdiga mejl.

Ny version

SVT sökte ISP för en kommentar till vad som verkligen skedde på ISP:s kontor, men ingen gick att nå nu på eftermiddagen. Men såhär skrev TT senare i en eftermiddagsversion:

”En grupp fredsaktivister tog sig på onsdagsmorgonen in i trapphuset på myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP) i centrala Stockholm.

ISP kontrollerar svensk export av krigsmateriel. ”Människor dödas med svenska vapen i händerna på diktaturer”, skriver en aktivist i ett pressmeddelande som förklaring till protesten.

Ofog Stockholm, Kvinnor för fred Stockholm och Stockholmsgruppen i Kristna fredsrörelsen stod bakom aktionen.

De som tog sig in misstänks för olaga intrång, enligt polisen. En av dem greps efter att ha vägrat att uppge sin identitet.”

Ekot blåstes också

Också Sveriges Radios Ekoredaktion gick på blåsningen av, sannolikt en aktivistgrupp, som visade sig vara mycket förslagen, förstår man när man läser historien på Ekots redaktionsblogg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet