Ryska Natalia är en av många invandrade fruar som kränkts av sina svenska män Foto: SVT

Invandrade fruar måste skyddas

Dagens lagstiftning låser ofta in både kvinnor och barn i relationer fulla av övergrepp och misshandel, därför måste lagen ändras anser regeringens utredare.

Asmaa, som vill vara anonym, hotas av utvisning. Hon lämnade sin man efter kränkningar och våld i hemmet.

Eftersom hon levt kortare tid än två år med mannen har hon inte rätt att stanna i Sverige, trots att paret har en liten son som är svensk medborgare.

-Det är en av de sista förklaringarna till Migrationsverkets avvisningsbeslut. Mitt äktenskap förklaras ogiltigt eftersom jag lämnade hemmet, säger Asmaa till SVT.

Makt över kvinnan

Asmaa är inte ensam. Varje år söker flera tusen kvinnor hjälp efter att ha blivit utsatta för våld hemma. Så kallad fruimport har blivit vanligare. Förra året fick runt 10.000 stanna i Sverige för att leva med en svensk man.

De första två åren får de bara tillfällig rätt att stanna så länge de lever med mannen. Och utan kontakter, språkkunskaper och egen ekonomi har mannen all kontroll och många tvingas stanna hos mannen som misshandlar dem.

Men trots att Asmaa riskerade utvisning valde hon att lämna sin man.

-Det är inte mitt fel att vårt liv tillsammans inte blev stabilt. Det är varken mitt fel eller mitt val. Min ambition är ett lyckligt liv med min man och mitt barn, men jag stod inte ut med den tortyr och det förtryck jag utsattes för, berättar Asmaa.

Kontollera männen bättre

Den utredning som lämnades till regeringen i dag vill ge kvinnor som Asmaa bättre skydd och att det ska bli lättare för kvinnan att få stanna i Sverige även om hon lämnar mannen som slår henne. Och männen borde kontrolleras bättre i förväg.

-Många gånger handlar det om män som har tagit hit kvinnor tidigare, som är dömda för att ha slagit kvinnor eller för övergrepp på barn. Att de kontinuerligt ska få ta in nya kvinnor är helt oacceptabelt, säger Eva Eriksson, utredare.

Men utredningen får kritik för att den inte föreslår att tvåårsregeln, som är till för att hindra skenäktenskap, tas bort.

-Med tvåårsregeln har mannen makt över kvinnan och kan bestämma vad de vill. Avskaffande av regeln skulle ge kvinnor frihet och möjlighet att leva ett liv utan våld, säger Bernadita Nunez, kvinnojouren Terra fem.

Fyller en funktion

Men jämställdhetsministern vill i nuläget inte säga att tvåårsregeln ska bort:

-Mitt budskap är att tvåårsregeln fyller en funktion, men motivtexterna kan säkert ses över. Vi kan inte ha en lagstiftning som säger att det räcker inte med första slaget innan man kan ses vara misshandlad och innan man får rätt att lämna ett äktenskap och också få uppehållstillstånd i Sverige, säger Nyamko Sabuni (Fp).

Fotnot: Asmaa heter egentligen något annat

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fruimport

Mer i ämnet