Invandrare ska lära sig om svenska värderingar

Publicerad

Alla nyanlända invandrare ska få lära sig den svenska synen på barnaga och jämställdhet, om integrationsminister Nyamko Sabuni får som hon vill. På torsdagen fick hon en utredning om samhällsorientering för dem som flyttar till Sverige.

Invandrarna ska av kommunen frivilligt erbjudas undervisning om de grundläggande värderingarna och hur samhället fungerar, är tanken. Samhällsorienteringen ska minst uppgå till 60 timmar, föreslår regeringens utredare, statsvetarprofessorn Erik Amnå.

Informationen ska ge invandrare en bättre chans till delaktighet och jämlikhet. Den som inte känner till samhällets grundläggande värderingar får enligt utredaren svårare att leva och verka i Sverige, påpekar han.

Svensk jämställdhet
Nyamko Sabuni (FP) exemplifierar med synen på jämställdhet, barnuppfostran och homosexuella.

TT: Hur stort är problemet att invandrare inte delar ganska självklara grundläggande värderingar?

-Om man ser till frågan om mänskliga rättigheter eller demokrati så är det universella värden som alla tror på. Men varje land och varje folk lever upp till dem på väldigt många olika sätt. Svensk syn på jämställdhet är inte den gängse i världen, svensk lagstiftning när det gäller barnaga till exempel är definitivt väldig unik, säger integrationsministern.

Brittisk aga

TT: Är det vanligt att invandrare agar sina barn?

-Det är vanligt i världen att fostra barn med hjälp av aga, säger Sabuni och lyfter fram att man inte behöver åka längre än exempelvis till Storbritannien.

På samma sätt som barn i svenska grundskolor fostras till ”demokratiska, solidariska medborgare måste den informationen också ges till dem som inte växer upp här”, anser hon.

Utredaren summerar innehållet i samhällsorienteringen med orden ”värden, välfärdsstat och vardagsliv”. Han gör uppskattningen att omkring hälften – 15.000 per år – av alla som har rätt till informationen skulle nappa.

S välkomnar
Socialdemokraternas integrationspolitiske talesman Luciano Astudillo välkomnar förslaget.

Samtidigt undrar han varför människor ”förvägras individuella insatser hos arbetsförmedlingen, en etableringsplan, som gör det möjligt för dem att kunna få ett arbete”.

Den bästa samhällsorientering man kan få är ett arbete, anser Astudillo.

TT

Vardagsliv och grundlag

Visa

Alla nyanlända invandrare ska enligt förslaget från regeringens utredare ges en orientering i det svenska samhällets värderingar och funktionssätt på sitt modersmål.

Informationen utgår från grundlagen, hur välfärdsstaten och vardagslivet fungerar.

Samhällsorienteringen delas in i följande ”grundläggande aktiviteter i människors vardagsliv”:

• Att komma till Sverige
• Att bo i Sverige
• Att försörja sig och utvecklas i Sverige

• Att bilda familj i Sverige
• Att leva med barn i Sverige
• Att påverka Sverige

• Att utöva religion i Sverige
• Att bli sjuk och åldras i Sverige
• Lokalkunskap

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer