Hanna Wagenius (CUF) och Sara Skyttedal (KDU) debatterar invandring i Agenda. Foto: TT

Invandring splittrar Alliansen – debatt

Uppdaterad
Publicerad

Invandringen har alltmer kommit i fokus i debatten. Flera borgerliga partier har presenterat nya förslag som visar att frågan om invandring och integration splittrar Alliansen.

Invandringspolitiken är numera den näst viktigaste frågan för väljarna. Det visade nyligen en undersökning från Ipsos.

Den senaste tiden har förslagen på förändringar i invandrings- och integrationspolitiken duggat tätt. Senast ut var Centerpartiet som vill öka kommunernas möjligheter att hantera mottagningen av asylsökande. Bland annat vill partiet att kommunerna får full ekonomisk kompensation för flyktingmottagandet och att det införs en ”första boende-garanti”.   

Skärpta krav

Häromdagen föreslog också Folkpartiet förändringar i politiken men där handlar det skärpningar. Partiet vill se språkkrav för medborgarskap, fler tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta och försörjningskrav för anhöriginvandring.

Redan före jul berättade Kristdemokraterna att partiet vill minska kostnaderna för asylsökande. Även KD vill ha tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta. Dessutom vill partiet ha sänkt etableringsersättning och snabbare asylprocess. 

Splittring i Alliansen

Det är tydligt att partierna i Alliansen inte är eniga.

Vilken väg ska Sverige och Alliansen slå in på i invandringspolitiken? Ska vi försöka minska antalet flyktingar som kommer till Sverige? Behöver vi öka pressen på flyktingarna att skaffa jobb?

I Agenda i kväll debatterar Sara Skyttedal, ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund, med Hanna Wagenius, ordförande för Centerns ungdomsförbund.

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2​. Programmet kan även ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.