Margit Silberstein Foto: SVT

Analys: Margit Silberstein: Sprickan inom Alliansen tydlig

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Anden är släppt ur flaskan. Plötsligt talar alla borgerliga partier utom Moderaterna om integration och migration. Centern, Kristdemokraterna och Folkpartiet har lagt korten på bordet och sprickan är tydlig.

Migration och integration tillhör de mest laddade politiska frågorna, delvis för att de berör vårt förhållningssätt till andra människor. Hittills har de mest varit förbehållna Sverigedemokraterna som växte kraftigt i valet på sitt motstånd mot vad de kallar massinvandring. Men valet är över, partierna  tvingas erkänna sig som förlorare och att väljare gick till Sverigedemokratern. Dessutom finns ett tryck från de egna väljarna att förhålla sig till att antalet asylsökande till Sverige ökar. Därför  är inte migration och integration elefanten i rummet längre. 

Föreslår strängare krav

Kristdemokraterna och Folkpartiet har krokat arm och föreslår båda strängare krav för att anhöriga til flyktingar ska få komma hit. De två partierna vill också införa tillfälliga uppehållstillstånd. Eftersom partierna undviker att tala öppet om att deras politik i delar syftar till att minska flyktinginvandringen kallar de allt för integration, även tillfälliga uppehållstillstånd som sannolikt leder till att färre asylsökande kommer hit. När förre migrationsministern Tobias Billström talade om att ”minska volymerna” blev det ett ramaskri – de hörs inte längre.

C sticker ut

Centern sticker ut – Annie Lööf och hennes parti vill varken ha tillfälliga uppehållstillstånd eller strama åt anhöriginvandringen. Centerpartisterna satsar helt på integration och de talar också till sitt folk ute i kommunerna och lovar mera pengar för flyktingmottagande. Partiet håller fast vid sina liberala principer och går vidare på en inslagen väg med öppna gränser. Såsom de gjorde 2004 när EU skulle utvidgas österut och alla borgerliga partier utom Centern krävde övergångsregler för de nya EU-medborgarna. Den gången gynnade det Centern och Maud Olofsson blev hjältinna för dem som ville att alla EU-medborgare skulle behandlas lika. Det är inte alls säkert att den föga populistiska politiken får samma konsekvenser i dagens samhällsklimat.

Alliansen kan få svårt enas

Som det ser ut nu blir det svårt för Alliansen att enas om en gemensam migrations och integrationspolitik. Tillfälliga uppehållstillstånd och stramare anhöriginvandring är svårare än att komma överens om än skattesatser. Hittills har Alliansen hållit enad front även efter att de tvingades bort från regeringsmakten. Nu har den första sprickan tonat fram och det lär bli fler när partierna skakat av sig Alliansbojan och tillåter sig att flyga friare en tid tills nästa val närmar sig.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.