Folkpartisten och EU-parlamentarikern Cecilia Wikström kritiserar nu Jan Björklunds och Folkpartiets integrationsförslag – och säger att det borde kastas i papperskorgen. Foto: TT

Wikström om FP-förslaget: Släng det i papperskorgen

Publicerad

Den interna kritiken mot Folkpartiets integrationsförslag fortsätter. EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, som även sitter i partistyrelsen, menar att det är dåligt förankrat och har helt fel fokus. – Det här förslaget borde förpassas till där det hör hemma – papperskorgen, säger hon.

I onsdags presenterade FP-ledaren Jan Björklund en rad nya förslag på integrationsområdet. Bland annat upprepades partiets tolv år gamla krav på språkkunskaper för medborgarskap. En ny linje var tillfälliga uppehållstillstånd och skärpta krav på egen bostad och försörjning för den som vill ta hit sina anhöriga.

Jan Björklund betonade att förslagen var väl förankrade men redan samma kväll blev de skarpt kritiserade av partistyrelseledamoten Frida Johansson Metso i SVT.

Kritiserar förslagen

I dag vänder sig även Cecilia Wikström mot förslagen. I en intervju med Aftonbladet beskriver hon hur dagordningen för helgens möte med partistyrelsen ändrades i sista stund för att förslaget skulle gå igenom på mötet i måndags, när hon redan åkt tillbaka till Bryssel.

– Det var mycket märkligt att de valde att lägga diskussionen om detta när jag inte var där, säger hon till SVT.

”Många har hört av sig”

Cecilia Wikström har de senaste åren ägnat mycket tid åt EU:s gemensamma asyl- och migrationspolitik och blev därför ombedd av Jan Björklund att komma in med en förberedande rapport. Där slog hon tydligt fast att tillfälliga uppehållstillstånd inte är en framkomlig väg om man vill förbättra integrationen.

– Jag är en jättetung spelare på det här området i parlamentet och då blir det så konstigt om mitt parti går i en annan riktning när jag leder folk från alla länder att forma gemensamma lagförslag på det här området, säger hon.

Enligt Cecilia Wikström har flera partikamrater hört av sig till henne de senaste dagarna.

– De vill veta om jag har ändrat mig och vad som gäller nu. Och då måste jag ju säga att det här inte är ett förslag som jag på något sätt står bakom.

”Har förtroende för Björklund”

Trots att hon är kritisk mot förslagen och menar att de inte har förankrats har hon förtroende för Jan Björklund.

– Jag har känt honom i väldigt många år och har förtroende för honom men det här förslaget borde förpassas till där det hör hemma – papperskorgen.

Tycker du att han ska fortsätta som partiledare efter landsmötet i höst?

– Jag vill faktiskt inte prata om det.

SVT Nyheter har sökt Jan Björklund som väljer att inte kommentera kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folkpartiets interna strid

Mer i ämnet