Foto: TT

Betygsfrågan splittrar Folkpartiet

Uppdaterad
Publicerad

En fjärdedel av FP:s länsförbundsordföranden håller inte med partiledare Jan Björklund i betygsfrågan. 6 av 23 ordföranden vill inte se betyg från årskurs fyra, visar SVT:s rundringning.

FP-ledaren Jan Björklund har benhårt hållit fast vid att betyg bör införas redan i årskurs fyra, trots att både lärarfack och forskare varit emot förslaget. Men Björklund möter också visst motstånd från det egna partiet. En fjärdedel av partiets ordföranden i länen anser inte att betyg från årskurs fyra bör införas.

”Kunde väntat med att driva frågan”

I rundringningen som SVT gjort svarar 15 av 23 ordföranden ja på frågan om betyg bör införas i årskurs fyra. 6 svarar nej och 2 svarar vet ej.

Folkpartiets interna strid

En del av dem som svarar nej kan tänka sig tidigare betyg i framtiden, men inte nu. En av dem är Malin Sjöberg Högrell, FP:s länsförbundsordförande i Uppsala.

– Personligen tycker jag att vi kunde ha väntat med att driva den frågan. Jag tycker att de förändringar man har gjort kunde ha fått sätta sig lite mer först innan man börjar driva den frågan.

”Måste inte ske till hösten”

Christer Nylander, FP:s förbundsordförande för Skåne län och partiets skolpolitiske talesperson, säger att han är medveten om att alla i partiet inte är nöjda med förslaget.

– Vi har haft en ganska tuff debatt kring det här och det är klart att det påverkar många folkpartister. Jag känner till de strömningarna och jag känner till de ifrågasättanden som finns.

De senaste åtta åren har varit intensiva för många lärare och skolor med många reformer, bland annat lärarlegitimation och behörighetskrav. Något som kan spela in enligt Nylander.

– Det är inget som säger att det måste ske nu till hösten utan vi satsar nu lite pengar på att man ska förbereda det här på ett bra sätt så att det kan landa ute i skolorna på ett bra sätt.

SVT:s rundringning

Totalt har 23 av 25 Folkpartiets länsförbundsordföranden svarat vid SVT:s rundringning.

Av de 23 ordföranden som svarat anser 15 ja på frågan om betyg bör införas i årskurs fyra, 6 svarar nej och 2 svarar vet ej.

Frågan som ställdes var ”Bör betyg införas från årskurs fyra?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkpartiets interna strid

Mer i ämnet