Foto: TT

Folkpartist vill sätta tak för invandringen

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartisten och örebroaren Staffan Werme går på onsdagen ut på DN-debatt tillsammans med tre partikamrater och föreslår ett tak för flyktingmottagningen som baseras på kommunernas förutsättningar.

– Det mest akuta bekymret är ju var alla de här människorna ska bo. Det handlar egentligen om att bygga en nytt Örebro stad varje år de kommande åren i Sverige, säger Staffan Werme till SVT Tvärsnytt.

Ökningen av flyktingströmmen, bristerna på bostäder och bristen på jobb oroar skribenterna som föreslår en nationell och ”bred överenskommelse för att få till ett fungerande flyktingmottagande”.

Folkpartiets interna strid

Kan begränsas

Överenskommelsen ska gälla hur mottagandet av flyktingar kan begränsas för att ”kommunerna ska kunna leva upp till ett humant och fungerande flyktingmottagande”.

Ni vill sätta ett tak för hur många invandrare Sverige ska ta emot?

– Ja, det sannolika är att det skulle se ut så, säger Werme.

Men är det möjligt med tanke på asylrätten?

– Jag jämför med Tyskland som har åtta till tio gånger fler invånare än Sverige har och ändå tar emot ungefär lika många som Sverige. Jag tror inte att Tyskland upplevs som inhumant. Vi måste fundera över hur andra länder hanterar frågan så att det inte bara landar på vårt ansvar.

Kan krävas stora reformer

Om inget görs åt situationen befarar Folkpartiets representanter att det kommmer att krävas ”stora reformer inom jobb, boende, skola och omsorg”

Debattartikeln undertecknas av Staffan Werme, partistyrelseledamot, Ulrika Landegren, kommunalråd i Kungsbacka, Pierre Månsson kommunalråd i Kristianstad och Torkild Strandberg ordförande i kommunstyrelsen i Landskrona.

Läs hela debattartikeln här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkpartiets interna strid

Mer i ämnet