Fortsatt FP-debatt om invandringen

Uppdaterad
Publicerad

Västsvenska folkpartister tar avstånd från debattartikeln i gårdagens DN där bland annat kommunalrådet i Kungsbacka, Ulrika Landergren, krävde ett tak för invandringen.

Det var under onsdagen som fyra folkpartistiska kommunalråd publicerade en debattartikel i DN där man bland annat skriver att det krävs ett tak för invandringen. Debattartikeln kommer samtidigt som det redan pågår en hätsk debatt i Folkpartiet efter att partiledaren Jan Björklund nyligen gått ut med ett förslag som delvis handlar om en hårdare behandling av asylsökande.

Bland annat skriver kommunalråden att kommunernas möjligheter att ta emot asylsökande bör sätta ett tak för invandringen till Sverige.

Folkpartiets interna strid

– Jag delar inte de här kommunalrådens åsikter, jag tycker att man måste vara tydlig med att Folkpartiet står upp för människors rätt att söka asyl i Sverige, men samtidigt måste vi ha bättre nycklar för att öka integrationen, säger Helene Odenjung, (FP), kommunalråd i Göteborg.

Under en rundringning till folkpartistiska företrädare i Västsverige visar det sig att samtliga som Västnytt talar med är skeptiska till debattartikeln.

Stöder Björklunds hårdare linje mot asylsökande

–  Jag tycker att det är positivt att vi för den här diskussionen och jag står bakom Jan Björklunds uttalanden. Men jag tror inte på talet om att sätta ett tak på invandringen, säger Pär Lundqvist, ordförande för Folkpartiet i Härryda.

Lunqvist får medhåll från Sten-Åke Gustafsson, ordförande i Alingsås.

–  Jag tror absolut inte på frågan om ett tak. Däremot står jag bakom Jan Björklund.

Liknande tongångar kommer från Kungälv.

–  Jag anser att Folkpartiet står för en human asylpolitik, det vi borde diskutera är varför vi har misslyckats med integrationen. Att börja tala om tak är att börja i fel ände, säger Lars Wallberg, ordförande i Kungälv.

–  Det är bra att frågan kommer upp på bordet, jag står bakom Björklund och hans uttalanden. Men det som står i debattartikeln, det är en svår sak att ta ställning till, säger Marianne Ahlborg, kommunalråd i Partille.

Suzanne Åkerlund, kommunalråd i Halmstad vänder sig starkt mot debattarikeln.

–  Jag tycker att diskussionen om ett tak är helt fel väg att gå, säger hon.

Västnytt har varit i kontakt med ytterligare ett antal lokalpolitiker från Folkpartiet och ingen uttalar något stöd för det krav som lyfts från ungdomsförbundet på Björklunds avgång. Ingen vill heller hålla med om att det råder någon kris i partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkpartiets interna strid

Mer i ämnet