Foto: TT

FP vill införa språktest – igen

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet vill se en ”tydligare arbetslinje” i integrationspolitiken. Därför föreslår partiet språkkrav för medborgarskap, fler tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta och försörjningskrav för anhöriginvandring.

– Jobb är avgörande för människors verkliga frihet. Har man en inkomst har man större förmåga att stå på egna ben och självständigt ta beslut om sitt eget liv, säger partiledare Jan Björklund.

Folkpartiet föreslår därför att man inför fler tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta. Permanent uppehållstillstånd ska man få först när man kan försörja sig själv. Undantag ska göras för barnfamiljer med barn under 18 år och för dem med fortsatt starka skyddsskäl.

Den som bor i Sverige måste också ha bostad och regelbunden inkomst innan anhöriga får invandra.

– Det blir en mäktig drivkraft för att skaffa sig ett jobb. Målet är inte att färre ska stanna, målet är att fler ska komma i arbete, säger Björklund.

Även här anser Folkpartiet att undantag ska göras för föräldrar med barn under 18 år och konventionsflyktingar.

Föreslår språkkrav

Språkkrav ska införas för medborgarskap och vårdnadsbidraget, som partiet anser bidrar till att utestänga invandrarkvinnor från jobb, avskaffas.

– Svenska språket är helt centralt för att få jobb. Vi menar, och det här är ju inget nytt förslag från Folkpartiet, att vi bör som de flesta andra europeiska länder ha ett språkkrav för medborgarskap. Det har införts i Norge för ett antal år sedan och alla är överens om att det har varit bra, säger Björklund.

Vill förändra las

Folkpartiet vill också ändra i lagen om anställningsskydd (las), så att lägre ingångslöner för vissa jobb ska ge fler invandrare jobb, samt kompletterande utbildningar för akademiker.

– Vi måste ha lägre trösklar för att komma in på arbetsmarknaden. Jag vet att det är kontroversiellt, men las drabbar utrikes födda, säger Jan Björklund och fortsätter:

– Vi har sett vilken effekt rut-avdraget har fått, inte minst bland utrikes födda kvinnor. Vi vill testa lägre ingånglöner. Det är viktigare att få ett först jobb med lägre lön än att hamna i utanförskap.

KD lade fram eget förslag

För en dryg månad sedan lade även Kristdemokraterna fram sitt förslag får åtgärder i integrationsfrågan. Bland annat vill KD se sänkt inkomstskatt för nyanlända – och föreslog liksom Folkpartiet att fler permanenta uppehållstillstånd villkoras med ett arbete.

Centern å sin sida vill förbättra mottagandet och snabbare få ut nyanlända på arbetsmarknaden. På Centerns kommundagar på fredag kommer partiledare Annie Lööf bland annat att föreslå att samma jobbstimulans som finns i försörjningsstödet införs i etableringsstödet. Den som snabbt får ett jobb ska inte direkt bli av med sitt etableringsstöd utan det ska fasas ut stegvis. Centern vill också att de asylsökandes kompetens ska inventeras redan under asylprocessen och att alla asylboenden ska erbjuda sysselsättning.

Av allianspartierna återstår bara Moderaternas förslag till förändringar.

* Försörjningskrav för anhöriginvandring. Bara personer som försörjer sig själva med regelbunden inkomst och har bostad får ta hit sin familj.

* Tillfälliga uppehållstillstånd ska vara det normala. Dessa kan omvandlas till permanenta om personen kan försörja sig själv. Om skyddsbehovet kvarstår efter tre år kan det också omvandlas. Barnfamiljer med barn under 18 år och konventionsflyktingar undantas.

* Lägre trösklar till jobb. Lagen om anställningsskydd ska luckras upp.

* Avskaffa vårdnadsbidraget.

* Språkkrav för medborgarskap införas.

Källa: Folkpartiet (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer