Foto: TT

Intern kritik mot FP:s integrationspolitik

Uppdaterad
Publicerad

Efter folkpartiledaren Jan Björklunds utspel i dag om integrationspolitiken möts han och partiet nu av intern kritik. – Det här är inte förslag som kommer underlätta integrationen, säger Frida Johansson Metso, som sitter i partistyrelsen.

Frida Johansson Metso arbetar som psykolog på Röda Korsets center för torterade flyktingar i Stockholm. Hon var tidigare ordförande i Liberala ungdomsförbundet och sitter nu i partistyrelsen. Hon oroas över Folkpartiets nya integrationspolitik, som presenterades i dag.

– Jag oroar mig över att de här förslagen kommer påverka migrationen till Sverige. Att färre personer ska kunna komma hit. Och att de som redan är här och har starka flyktingskäl kommer bli väldigt oroliga och otrygga, säger Frida Johansson Metso.

”Förutsättningarna saknas”

Frida Johansson Metso menar att alltför mycket av integrationsdebatten, inte minst inom Folkpartiet, fokuserar på incitament och drivkrafter.

– Som om flyktingar har andra typer av drivkrafter. Det är förutsättningarna som saknas. Många kommer från krig och är fruktansvärt traumatiserade och skadade i kroppen och har därmed svårt att arbeta. Det är inte det att de inte vill. De kan inte.

– Man glömmer att ohälsa ligger i vägen. Om man sitter i SFI-bänken och det enda man kan tänka på är den där obehagliga doften av bränt människokött och när man får flashbacks av människor som dör och torteras runtomkring så är det inte så lätt, säger hon.

Skärpta regler

Att Folkpartiet nu föreslår att reglerna för anhöriginvandring bör skärpas tror Johansson Metso kommer få stora konsekvenser.

– Att inte kunna återförenas med sin familj innebär att många inte kommer att kunna integreras. När man tillbringar dagarna med att tänka på om de anhöriga ska överleva, kan man inte fokusera på att lära sig språket och söka jobb.

Kritik från S

Också från andra partier kommer i dag kritik. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) skriver i ett skriftligt meddelande till SVT att han ”bestämt avvisar Folkpartiets förslag att med hänvisning till invandringen sänka lönerna och försämra anställningstryggheten”.

Vad tycker regeringen om tillfälliga uppehållstillstånd?

”I likhet med den tidigare borgerliga regeringen så anser nuvarande regering att utgångspunkten bör vara att permanenta uppehållstillstånd ska ges till människor som får asyl i Sverige om skyddsbehovet bedöms bli långvarigt”.

Välkomnas av SD

Förslaget om att tillfälliga uppehållstillstånd ska bli det normala välkomnas av Sverigedemokraterna.

– Det är bra att våra valframgångar nu fått Alliansen att röra sig i rätt riktning, säger SD:s Mattias Karlsson till TT.

Frida Johansson Metso anser också att både tidpunkten och sättet förslagen presenterades på är fel.

– Jag tycker det är tveksamt att lägga ett förslag som ska till landsmötet i höst och att göra det offentligt i en debattartikel. Det är så lätt att det blir partiets politik och därmed svårt för landsmötesombuden att rösta emot det, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folkpartiets interna strid

Mer i ämnet