Invektiven haglar från Kinas ambassad

Uppdaterad
Publicerad

”Galen, bedragare, falska nyheter, lögner, absurda påståenden”. Man brukar tala om att det diplomatiska språket är försiktigt och återhållsamt. Det gäller inte på den kinesiska ambassadens hemsida. Där haglar invektiven. Och dessa riktas mot redaktioner, enskilda journalister och debattörer som rapporterat om kinesiska angelägenheter på ett sätt som misshagat ambassadledningen.

Har de många attackerna påverkat svenska mediers rapportering? Det var en av de frågor som togs upp under en debatt på Publicistklubben i Stockholm denna vecka. En debatt som kom att få extra aktualitet genom beskedet om åtalet mot den tidigare ambassadören i Peking, Anna Lindstedt rörande de svensk-kinesiska relationerna.

Tvekar inte

Som företrädare för en redaktion som fått sig några slängar av sleven är mitt svar: nej, inte i den meningen att vi eller någon annan redaktion heller för den delen skulle tveka att ge sig på ämnen som provocerar makthavare i Peking.

Nyhetsbloggen

Här är några exempel på SVT:s rapportering den senaste tiden:

Men de många angreppen på svenska medier har haft en annan effekt. Den kinesiska ambassadören har fått väldigt stort utrymme av oss svenska medier utan att egentligen ha så mycket nytt att säga, annat än att lägga ut texten om den kinesiska regimens syn på fängslandet av den svenska medborgaren Gui Minhai, interneringslägren i Xinjiang, Hongkong och andra frågor där den kinesiska statens position är väl känd.

Påverkas opinionen?

Oberoende medier strävar efter att låta båda sidor komma till tals. Det har utnyttjats smart av den kinesiska ambassadledningen i Stockholm. Påverkar man svensk opinion? Jag tror knappast det i sakfrågorna. Men ambassadören kan genom varje framträdande i etablerade svenska medier markera den kinesiska statens maktposition och vilja till internationellt inflytande. Och en nöjd ambassadledning kan rapportera hem till Peking att man nu förklarat för en svensk publik hur allt ligger till.

Den kinesiske ambassadören vinner nog inga snabba segrar i Sverige på sitt agerande. SVT Nyheter och andra professionella redaktioner kan hantera påtryckningar av det här slaget. Men ur ett inhemskt kinesiskt perspektiv kan ambassadörens agerande vara framgångsrikt.

Hans propagandistiska uttalanden kan bidra till den misstro mot fria medier som auktoritära stater gärna sprider för att försvaga yttrandefriheten. Kanske ska vi i svenska medier därför fundera över hur mycket utrymme vi ger en kinesisk diplomat med en uppenbar agenda?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet