Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rouzbeh Parsi avbokas från Folk och Försvar vilket konferensens styrelseordförande Göran Arrius menar är olyckligt. Foto: SVT

Irankännaren avbokades från Folk och försvar efter anklagelser: ”Cancelkultur”

Uppdaterad
Publicerad

Irankännaren Rouzbeh Parsi är programchef vid Utrikespolitiska institutet och var inbokad som talare på Folk och försvars årliga konferens. Nu har han avbokats efter anklagelser från kritiker som menar att han inte är tillräckligt kritisk mot regimen i Iran.

– Det blir cancelkultur. Den här typen av deplattformering är väldigt problematisk för ett demokratiskt samtal, säger Rouzbeh Parsi i Aktuellt.

Bland Rouzbeh Parsis kritiker finns bland andra Moderaternas ungdomsförbund och Grön ungdom.

– Han har i flera år drivit en linje som gynnar den iranska regimen, säger Grön ungdoms språkrör Aida Badeli.

Anklagelser som tillbakavisas av Rouzbeh Parsi.

– Iran är ett av de länder som avrättar flest människor i världen, det förekommer tortyr i fängelserna och det är ett rättsväsende som i mångt och mycket är en parodi. Och det är något vi är överens om, säger han.

”Revolutioner svåra att genomföra”

I sin roll som analytiker har han ifrågasatt effekterna av långtgående ekonomiska sanktioner mot landet, som han säger tenderar att slå mot medborgarna istället för mot samhällseliten.

Han har också skrivit i Expressen att ”...som så ofta i historien uppnås förändring genom svårsmälta förhandlingar och kontinuitet med det gamla styret, snarare än drömmar om en nollställd politisk karta”, vilket kritiker tolkat som att han står bakom den iranska regimen.

De skjuter in sig på att min kritik inte sammanfaller med deras ståndpunkter. Revolutioner är svåra att genomföra, och det finns förhoppningar om en revolution, men att analysera om den går att genomföra är en annan sak.

UI fördömer

På söndagen valde Folk och försvar att ställa in hans medverkan sedan andra medlemsorganisationer hotat med att inte dyka upp på konferensen i januari.

Beslutet har fördömts av Utrikespolitiska institutet, som menar att kritiken mot Parsi är en organiserad kampanj som syftar till att misstänkliggöra honom.

Men beslutet att porta Parsi försvarades av Folk och försvars styrelseordförande Göran Arrius i Aktuellt.

– Vi är våra medlemsorganisationer och om de inte uppfattar att de kan eller vill komma ser vi att det är ett stort problem, säger han.

– Vi önskar inte att den här situationen har uppkommit och vi tar gärna en vidare diskussion kring cancelkultur och de typer av problem som den för med sig.

Men hur ser ni på att ni själva riskerar att bidra till den genom det här beslutet?

Ja, det är naturligtvis en risk men vi tycker att det är väldigt viktigt att våra medlemmar kommer till vår konferens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.